☙ IslamBosna

Zdravstveni sistem Pojasa Gazze nalazi se na rubu kolapsa

IslamBosna.ba- Već preopterećen zaraženih koronavirusom, zdravstveni sistem Pojasa Gazze nalazi se na rubu kolapsa nakon velikog priliva ranjenih.

Doktori širom Gazze sada preraspodjeljuju krevete intenzivne njege trudeći se da se suoče sa sada jako drugačijom zdravstvenom krizom: liječeći ranjene u eksplozijama, previjajući rane i izvodeći amputacije.

Nedostaje opreme i zaliha poput krvi, hiruških lampi, anestezije i antibiotika. Oprema za zaštitu, respiratori i spremnici za kisikom i dalje su rijetki. Prošlog mjeseca svakodnevni slučajevi koronavirusa i smrtni slučajevi dosegli su rekordne razine potaknuti širenjem soja koji se pojavio u Britaniji.

Iako je testiranje na virus i dalje ograničeno, epidemija je zarazila više od 105.700 osoba, prema zdravstvenim  vlastima, a usmrtila 976 osoba.

Kako  je porastao broj slučajeva zaraženih, uslijed strahova od zdravstvene katastrofe vlasti su izdvojile klinike samo za pacijente s COVID-19. No, to se promijenilo kad su zračni napadi zahvatili teritorij.

Sestre u Evropskoj bolnici u Han Junisu u očajničkoj potrebi smještaja ranjenika premjestile su na desetine zaraženih pacijenata usred noći u drugu zgradu, kazao je  Jusuf el-Akkad, direktor bolnice. Njihovi hirurzi i specijalisti, raspoređeni negdje drugo zbog virusa, požurili su natrag da bi liječili ozljede glave, prijelome i abdominalne rane.

"Ukoliko se sukob intenzivira, bolnica neće moći zbrinjavati oboljele od virusa", kazao je El-Akkad.

"Imamo samo 15 kreveta intenzivne njege i sve što mogu da uradim jeste da dovim", kazao je on, dodajući da je, jer bolnici nedostaju hiruški pribor i stručnost, već dogovorio da pošalje jedno dijete u Egipat na rekonstruktivnu operaciju ramena. "Dovim da ovi zračni napadi  uskoro prestanu".

U bolnici E-Šifa vlasti su, također, premjestile ranjenike u 30 kreveta koji su bili odvojeni za zaražene koronavirusom.

"Oko 12 ljudi je stradalo samo u jednom zračnom napadu. Bilo je 18 sati. Pojedini su ubijeni, uključujući moja dva rođaka i mladu sestru. Ovako je svaki dan", kazao je Attalah el-Masri (22), sjedeći pored svog ranjenog brata Gassana.

"Pojas Gazze je pod opsadom 14 godina, a zdravstveni sistem je iscrpljen. Onda je došla i pandemija koronavirusa", kazao je Muhammed Ebu Selmija, direktor Eš-Šifa bolnice, dodajući da je većina opreme stara koliko i blokada i da se ne može poslati na popravak.

Sada njegovi timovi, koji su već iscrpljeni slučajevima koronavirusa, liječe ranjenike, a većini kritičnih slučajeva je potrebna operacija.

"Oni rade neumorno", dodao je on.

Da stvar bude gora, u zračnim udarima nastradale su dvije zdravstvene klinike sjeverno od grada Gazze. Uslijed napada zatvoreno je i na desetine zdravstvenih centara koji vrše testove na koronavirus, navodi Sacha Bootsma, direktor ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Gazzi. Ove sedmice vlasti su provodile dnevno oko 3000 testiranja prije početka napada.

Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) je naredila osoblju iz svoje 22 klinike da radi vlastite sigurnosti ostane kod kuće. IslamBosna.baOstalo

Arhiva

Gemini stranica

🌙