☙ IslamBosna

Granada - Svakog petka najmanje jedna osoba pređe na islam

**IslamBosna.ba-** Španska muslimanska manjina kaže da treba ukloniti percepciju da je islam jedino vjera migranata.

Umar del Pozo, vođa španskog Islamskog udruženja kazao je za Agenciju Anadolija da barem jedna osoba svakog petka u Velikoj džamiji Granade pređe na islam i da u Granadi živi gotovo 3.000 muslimana Španaca. Del Pozo je izjavio da je on sin španske porodice koja je prešla na islam.

"U današnje vrijeme postoje pogrešne informacije o islamu. Uvijek se susrećete s antiislamskim kampanjama u novinama, televizijama, svim vrstama medija. To je vrlo tragikomično jer postoji toliko neznanja", kazao je Muhammed Džauiriddin, Španac, koji je prešao na islam..

Još jedan španski državljanjin, Rosario, koja je rođena i odrasla u Granadi, posljednjem islamskom bastionu u Španiji tokom andaluzijskog islamskog perioda (711.-1492.), prešla je na islam prije 39 godina. Ona je promijenila ime u Saliha.

Saliha kaže da je među mlađim stanovništvom nakon okončanja frankističke diktature 1975. godine vladala tjeskoba.

"U svojoj potrazi pronašla sam islam. Vjerovanje u jednog Boga, Allaha, me je približilo islamu. Moji prijatelji su bili ovim jako iznenađeni, a bilo je i onih koji me nisu razumjeli", kazala je ona.

Oko 2,1 miliona muslimana živi u Španiji. Od ovog broja 880 hiljada su španski državljani, a velika većina su migranti koji su stekli špansko državljanstvo. IslamBosna.baOstalo

Arhiva

Gemini stranica

🌙