☙ IslamBosna

Saudijski ministar potvrdio otpuštanje imama zbog toga što nisu upozoravali protiv Muslimanske braće

IslamBosna.ba- Saudijski ministar za islamska pitanja, davu i uputu potvrdio je u utorak da su vlasti nedavno otpustile imame zbog ignorisanja direktive o upozoravanju građana protiv Muslimanske braće.

Govoreći za državnu TV El-Arabija, Abdullatif b. Abdulaziz Alu Šejh je kazao da je kaznena akcija naglasila važnost slijeđenja vladinih direktiva.

"Izvještaji o otpuštanju nekoliko imama su istiniti. To je zbog njihovog neuspjeha u provođenju smjernica ministarstva za objavljivanje izjave Visokog vijeća uleme u kojem komentarišu i objašnjavaju ljudima opasnosti od terorističke grupe Muslimanska braća", kazao je Alu Šejh.

"Nema sumnje da njihovo otpuštanje ne znači da su dio Braće ili pristalice ove ideologije, već je to regulatorni postupak ministarstva nad onima koji ne provode direktive ili su bili spori u njenom implementiranju i oni su zamijenjeni onima koji su spremni i koji ispunjavaju uslove", dodao je on.

Muslimanska braća su osnovana 1928. godine u Egiptu, sredino 20. vijeka postali su glavni opozicioni pokret u Egiptu koji se na kraju proširio cijelim Bliskim Istokom.

Nakon Arapskog proljeća 2011. godine, pobijedili su na izborima u Egiptu, međutim, 2013. godine vlada Muslimanske braće bila je meta vojnog udara i krvavog obračuna sadašnje pučističke vlade generala Abdullfetaha es-Sisija.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati predvodili su regionalni napad na ovaj islamski pokret, dok ga je 2014. godine Rijad proglasio terorističkom organizacijom.

Ranije ove sedmice, Univerzitet el-Azhar je donio fetvu kojom se zabranjuje članstvo u Braći. Fetva je uslijedila nakon što je vjersko vijeće UAE izdalo fetvu kojom je Muslimansku braću proglasilo terorističkom organizacijom.

Napadi na transnacionalnu islamsku grupu izazvali su negodovanje širom muslimanskog svijeta. U zajedničkom saopćenju iz novembra, udruženja vjerskih učenjaka iz Sudana, Libije, Libana, Palestine i drugih zemalja podržala su Muslimansku braću kao 'branitelje' islama.

"Muslimanska braća su pokret dave, koji uključuje veliki broj alima, daija i mudžahida koji su se priključili naporima odbrane doktrina islama i njegovog Šerijata", navode oni su saopćenju. IslamBosna.baOstalo

Arhiva

Gemini stranica

🌙