☙ IslamBosna

Sin šejha Selmana el-Aude: "Moj otac je izgubio gotovo polovinu sposobnosti da čuje i vidi"

IslamBosna.ba- Abdullah el-Auda, sin saudijskog alima Selmana el-Aude, objavio je u četvrtak na Twitteru da je njegov otac u zatvoru ‘izgubio gotovo polovinu sposobnosti da čuje i vidi’.

O svome ocu, Abdullah je napisao: “Dova za ujedinjenje srca i dobrobit ljudi koštala je ovog čovjeka slobode i učinila ga žrtvom nepravde, mučenja, pritiska i uskraćivanja liječenja, dok se otkako je uhapšen (više od tri godine) nalazi u samici”.

Abdullah je dalje napisao: “Zatvorski ljekar mi je rekao da je zbog neprestanog mučenja izgubio gotovo polovinu sposobnosti da čuje i vidi!” Ljekar je dodao da ga i dalje muče.

U septembru 2017. godine, saudijske vlasti su uhapsile šejha Selmana  u njegovoj kući bez naloga samo nekoliko sati nakon što je na Twitteru reagovao na vijesti o mogućem pomirenju Saudijske Arabije i Katara uslijed diplomatske krize.

https://twitter.com/salman_alodah/status/906280562956132352

 

On je napisao: “Gospodaru, Tebi hvala, ne možemo izbrojati zahvalu Tebi, Ti si onakav kako Si sebe opisao, Gospodaru, ujedini njihova srca u onome što je hair za njihove narode.”

Prema njegovoj porodici, od šejh Selmana i drugih istaknutih ličnosti, vlasti su tražile da objavi podršku vladi Saudijske Arabije tokom krize sa Katarom, što je šejh Selman odbio.

Šejh el-Auda je bio posebno pod pritiskom zbog svoje bliskosti sa imamom Jusufom el-Karadavijem i Svjetskom unijom islamskih učenjaka, čiji je pomoćni generalni sekretar.

 
IslamBosna.ba


 

2020-12-04 11:37:13


Ostalo

Arhiva
Gemini stranica