Sjemenke lana smanjuju rizik od raka dojke za 40 posto, otkriva trogodišnja studija Istraživačkog centra za rak Hajdelberg sprovedena na 1.000 žena sa dijagnozom raka dojke. Sjemenke pšenice, povrća i lana sadrže biljne spojeve, fitoestrogene, koji djeluju poput ženskog polnog hormona estrogena, od kojih su najvažniji lignani.
Nakon što ti spojevi uđu u crijeva pretvaraju se u enterolaktone i ubijaju ćelije raka i sprječavaju rast sekundarnih tumora zaustavljanjem rasta novih krvnih sudova.
Kod žena s najvišim procentom enterolaktona stopa smrtnosti smanjena je za dvije petine u odnosu na žene s nižim procentom.
– Mi sada prvi put imamo jasne dokaze koji pokazuju da što je procenat lignana niži, to je rizik od razvoja raka dojke u postmenopauzi veći. To također objašnjava zašto Azijatkinje rijetko oboljevaju od raka dojke. Naime, njihova prehrana je bogata sojom i sadrži velike količine još jedne vrste fitoestrogena, izoflavona – ističe voditelj studije Dženi Čang-Klod.
Prehrana bogata integralnim proizvodima, sjemenkama i povrćem, koja je zdrava u svakom slučaju, može pružiti dovoljnu količinu lignana i pomoći u prevenciji od raka, dodaje.
Sjemenke lana možete jesti sa žitaricama, posipati po salati, dodati kolačima ili pomješati s jogurtom
(dnevniavazba)