Ne pretjerivati s hranom na Bajram
Zamjenik potpredsjednika Agencije za javno zdravstvo pri Ministarstvu zdravstva Turske doktor Mustafa Ozturk upozorio je postače da budu umjereni u konzumiranju hrane za Bajram.
Nakon mjeseca posta, ističu, organizmu je potrebno vrijeme da se vrati u normalan ritam.
Pobornik zdrave i ujednačene ishrane za sva vremena i za sve osobe, doktor Ozturk, naglasio je da je bajramsko jutro potrebno početi s laganim doručkom.
S obzirom da su bajramski doručci raznovrsni, poslastice poput šekera i meda je potrebno izbjeći.
Umjesto toga preporučuje se konzumacija svježeg povrća poput paradajza, krastavca, peršuna, te nemasni svježi sir.
Ukoliko jedete jaja, neka budu kuhana, a masnu hranu poput kobasica i salame, a potom kolača i peciva treba izbjegavati.
U svojoj preporuci doktor Ozturk navodi da je najbolje konzumirati prerađevine od pšenice koje drže nivo šećera u krvi pod kontrolom i daju osjećaj sitosti.
(aacomtr)