Hrana iz konzerve povezana sa srčanim bolestima i dijabetesom

0

Hrana iz konzerve povezana sa srčanimbolestima i dijabetesom

Često konzumiranje hrane i pića iz konzerve podiže nivo bisfenola A u mokraći koji se povezuje sa dijabetesom i pretilošću.

Istraživanja provedena u SAD-u na sveučilištu Harvard pokazala su kako hemikalije koje se upotrebljavaju u proizvodnji konzervi mogu povezati sa dijabetesom, srčanim bolestima i pretilošću.

Sporan je kemijski spoj bisfenol A, koji se koristi kako konzerve ne bi korozirale, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca.

Ispitanici su u istraživanju bili podijeljeni u dvije grupe, jedna je jela konzerviranu supu pet dana u sedmici dok je druga jela svježu supu.

Ispitanici koji su jeli supu iz konzerve imali su oko 1.000 puta više bisfenola A u mokraći nego oni koji su jeli svježe supe.

Zabrinjavajuće je koliko se nivo bisfenola A podiže u mokraći nakon samo jedne konzumacije iz limenke – naglasili su naučnici.

Za bisfenol A je poznato kako može imitirati učinak ljudskog hormona estrogena. Kanada ga je lani proglasila otrovnim, a njegovo korištenje je zabranjeno u proizvodnji dječijih boca u Evropi i Kanadi jer je posebno štetan za fetuse, dojenčad i malu djecu.

 

(vecernjihr)

Leave a Reply