“On je organizovao odbranu ovog grada od četnika i da nije bilo te odbrane, Bošnjaka bi danas bilo kao u Priboju, Novoj Varoši i Pljevljima,” istakao je vrhovni poglavar IZ u Srbiji muftija Muamer Zukorlić na Festivalu islama, održanom povodom mjeseca posta ramazana.

„To dobro nikada nećemo zaboraviti i nećemo prihvatiti ni od koga da čini ono što su činili decenijama,“ dodao je on.

Muftija je rekao da su Bošnjaci jedini narod u Evropi koji nikada nije imao fašističku ideologiju. “Svaki pokušaj da se to Bošnjacima spočitava je izmišljotina i nije osnovano,” rekao je muftija.

“Ako postoje neki elementi kolaboracije sa njemačkim okupatorom, svi znaju i prijatelji i neprijatelji da nije bilo nijednog elementa ideološke kolaboracije, već da se radilo o najnužnijem preživljavanju gdje su se naši prvaci na čelu sa Aćif-efendijom borili svim mogućim sredstvima da ovaj narod sačuvaju. Oni koji se odriču Aćif-efendije, oni sa nama nemaju ništa. Oni su se odrekli naše vjere, naše kulture, nacije i tradicije,” naglasio je muftija Zukorlić i pozvao Srbe i sve druge narode na Balkanu da zajednički grade sadašnjost i budućnost, jer „mjesta ima dovoljno, ali sreću i budućnost možemo graditi samo ukoliko se međusobno poštujemo“.

“Nama Bošnjacima se osporava i država i teritorija i vjera i kultura i nacija. Za naše razumjevanje historije, za našu tradiciju, za naše vrijednosti i naš nacionalni identitet nećemo pitati nikoga, niti ćemo ikoga pitati da li nas priznaje ili ne priznaje,” poručio je muftija Zukorlić sa novopazarskog gradskog trga i podvukao da ko Bošnjacima priznaje naciju, jezik i kulturu, biće mu priznato, a „ako nam ne priznaje sve to, ne priznajemo mu ništa“.

(b92net)

Leave a Reply

*

captcha *