Na posteru, jednom od sredstava političke propagande ekstremno desne Švajcarske narodne partije (SVP), prikazana je žena u burki koja stoji ispred crnih minareta smještenih na zastavi Švajcarske.

Gradonačelnik Züricha je poručio da je objavljivanje poruke zaštićeno pravom na slobodu govora, prenio je BBC.
SVP je kampanju započeo uoči refereduma o zabrani gradnje novih minareta, koji će biti održan sljedećeg mjeseca.

Švajcarska federalna komisija za borbu protiv rasizma ranije ove nedjelje je saopštila da poster predstavlja “klevetanje i ruganje miroljubivimm švajcarskim muslimanima”, a u pojedinim medijskim izvještajima je navedeno da minareti sa postera zapravo liče na rakete.

Gradonačelnik Züricha jučer je rekao da ga, iako je u pitanju “negativan i opasan” poster, gradske vlasti moraju prihvatiti u skladu sa slobodom političkog izražavanja, uoči nacionalnog referenduma zakazanog za 29. novembar.

Zürich je na ovaj način slijedio primjer Ženeve, Lucerna i Wintertura, koji su ranije dozvolili SVP-u da po gradu lijepi svoj propagandni materijal. U pojedinim gradovima, poput Bazela, Lozane i Fribourga, objavljivanje ovakvih postera na javnim prostorima nije dozvoljeno.

Jučerašnja istraživanja javnog mnijenja u Švajcarskoj pokazala su da čak 51 odsto građana odbacuje predloženu zabranu, dok bi njih 35 odsto na referendumu zaokružilo “da”.

Švajcarska je dom 300.000 muslimana, koji čine četiri odsto ukupne populacije.

U toj zemlji ima na stotine džamija, ali samo nekolicina njih ima minarete. Planovi za izgradnju novih uzrokovali su početak kampanje za njihovu zabranu.

avaz

 

Leave a Reply

*

captcha *