Zvornik je posljednje dvije decenije grad u kome se temeljito krše elementarna ljudska prava. U Zvorniku se dvije decenije Bošnjacima zabranjuje, ili svim raspoloživim sredstvima osporava pravo na život i dostojanstvo. Bošnjaci Zvornika već dvadeset godina nisu konstitutivan narod, iako su prema popisu iz 1991. godine bili apsolutno većinski narod, navedeno u saopćenju Udruženja intelektualaca Podrinja.

Ovo su samo neke od poraznih konstatacija, navodi se, koje se mogu reći u danu kada se obilježava dvadeset godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i isto toliko godina od početka ubijanja jednog naroda uz najmonstruoznije metode koje su primijenjljivane nakon Drugog svjestkog rata na tlu Evrope i zločin genocida, koji se počeo provoditi u gradu na Drini, u Zvorniku.

Bošnjaci Zvornika danas, dvadeset godina poslije nemaju pravo prisjetiti se prošlosti, nemaju pravo javno uprijeti prstom u zločince, inspiratore i nalogodavce masovnih zločina i brojnih ubistava nevinih Bošnjaka. Bošnjaci Zvornika danas, petnaest godina poslije nadljudskih napora koje su uložili da se vrate na svoju djedovinu, nemaju pravo u svome gradu sjećati se prošlosti, a budućnost ne smiju planirati.

Zabranjuju im to zločinci na slobodi, sprečavaju ih nosioci javnih funkcija koji slijepo slijede dobro utrte staze posrbljivanja Podrinja i Zvornika koje su utrli počinitelji genocida Ratko Mladić i Radovan Karadžić, a koji danas dokazuju svoju nevinost za nedjela koja su inspirisali i počinili u ime srpstva u Haškom tribunalu. Bošnjacima se poturaju lažne činjenice, falsifikuje historija, upućuju se optužbe za izazivanje prijeratnih podjela i rata. Bošnjacima Zvornika se pripisuju počinjeni zločini. Bošnjacima u Zvorniku, nakon desetina otvorenih grobnica i još više skrivenih lokacija na kojima su ubijani i pokopavani Zvorničani, komšije Srbi pripisuju zločine koje su sami počinili. U Zvorniku nije do sada ekshumirana niti jedna masovna grobnica sa nevinim srpskim žrtvama, a šire zvorničko područje će biti u svjetske anale upisano kao dolina smrti i grobnica-stoji saopćenju.

Zbog svega toga se danas, ističe se, dvadeset godina poslije Bošnjacima zabranjuje da o prošlosti javno govore, zabranjuje im se da se sjećaju nevino ubijenih, časne borbe za opstanak na svome.

-Zabranjuje im se i nakon dvadeset godina da budu svoji na svome. Bošnjacima u Zvorniku, dvadeset godina poslije, nema mjesta na radnim mjestima u lokalnoj administraciji, javnim ustanovama, policijskim strukturama, a srpstvo je postalo dominantna odrednica s kojom se Zvornik danas identificira. Uprkos svemu tome, Zvornički Bošnjaci će se danas dostojanstveno prisjetiti početka agresije, herojskog otpora agresoru, nevinih žrtava, časnih patriota-boraca za slobodu, zbog prošlosti, ali i zbog svijetle budućnosti za sve Zvorničane-zaključuje Udruženje.

(Bportal.ba)

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *