IslamBosna.ba- Kada sam studirala u Kairu, moja cimerka i ja smo morale da produžimo vize. Pošto smo to radile i ranije, znale smo da će to biti iscrpljujuće iskustvo.
Kazale smo jednoj od naših profesorica: “Dovi Allahu da nam olakša!” Ona je odgovorila: “Učinite istigfar. Samo ponavljajte – estagfirullah (Allahu, oprosti mi)”.
Ona je nastavila: “Poslanik Muhammed, s.a.v.s., nas je naučio: Onaj ko mnogo traži oprosta od Allaha naći će izlaz iz svake nevolje i spas od svakog zla i opskrbit će ga odakle se i ne nada…(Ebu Davud)
Zahvalile smo se na podsjećanju i krenule smo učeći istigfar. Pronašle vrlo lagano taksi. Posebno smo povećale istigfar kako smo se približavale zgradi. Umjesto ludog čekanja i nereda, naše iskustvo je bilo šokantno glatko, lahko i uslužno. Bilo je zapravo ugodno.
Ne samo da su se vrata otvorila kada nismo očekivali, trenuci koji su uobičajeno jako iscrpljujući i puni straha umjesto toga su bili ispunjeni prisjećanjem Allaha, traženjem Njegovog oprosta, približavanju Njemu i bliskošću Njemu.
Kada cijelu noć provedete nespavajući i imate važnu prezentaciju sljedećeg jutra, kada ste zabrinuti za svoju djecu da vam se čini da suze nikada neće prestati, kada ste pod stresom, bolesni i frustrirani i iznervirani, učite istigfar.
To ne znači da će se sve odmah nužno promijeniti. Ali nam je obećano da će to biti naša pomoć. Naša žila kukavica. Naše svijetlo. Naše olakšanje. Sredstvo kojim će nam se otvoriti vrata i opskrba odakle se i ne nadamo.
I to nije sve- to je jako puno više, jednostavna navika koju možemo steći. Estagfirullah, Allahu, ja tražim oprost.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Zato Ga molite da vam oprosti, i pokajte Mu se, jer Gospodar moj je, zaista, blizu i odaziva se.

(Hud, 61)

Oprost molimo od Tebe, milostiv budi i smiluj nam se!

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba