Članica Vijeća za fetve Islamske zajednice u BiH i metodičarka na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Mujesira Zimić-Gljiva na posljednjoj sjednici Vijeća predstavila je istraživanje o najvažnijim uzrocima razvoda brakova te načine prevencije tog sve izraženijeg problema.

U njenom istraživanju, zasnovanom na najnovijim podacima, naročito se upozorava na nedostatak zdrave i kvalitetne komunikacije između bračnih drugova.

Govoreći za Dnevni Avaz o uzrocima bračnih problema i stajalištu IZBiH o tome, Zimić-Gljiva ističe da na nepostojanje iskrenog razgovora u braku prije svega utječe manjak međusobnog poštovanja i razumijevanja.

– Ne postoji brak bez problema. Tražiti idealan brak ili idealnu osobu za brak je utopija. Nije vrijednost u braku bez problema, nego u načinu njihovog rješavanja. Bez njih brak ne može i od nas zavisi kako ćemo ih razumjeti i reagovati kada se jave – kaže Zimić-Gljiva i ističe da je na početku braka najkritičniji period između četvrte i šeste godine.

Raspodjela kućanskih poslova i organiziranje brige o domaćinstvu također je istaknuto kao razlog bračnih problema, jer supružnici imaju različita očekivanja, posebno u slučajevima kada je supruga zaposlena.

Zimić-Gljiva preporučuje da se problemi počnu rješavati prije nego što se nagomilaju i usložne.

– Očekivanje da će problemi nestati kada dođu djeca, pogrešno je – poručuje ona.
 
U vezi s problemima u brakovima, Vijeće za fetve donijelo je zaključak kojim je zatražena izrada elaborata o osnivanju bračnih savjetovališta unutar institucija Islamske zajednice. Na takvim mjestima bila bi pružana pomoć u skladu s islamskim principima.

Punice i svekrve

Probleme u bračnoj zajednici može uzrokovati i "miješanje" porodice jednog ili oba bračna druga, a autorica istraživanja koje je prezentirano Vijeću za fetve navodi da je u takvim slučajevima uglavnom riječ o majkama supružnika – punicama i svekrvama.

 

Leave a Reply

*

captcha *