UKOLIKO Turska ne odustane od zahtjeva da se postojeći Rijaset u Srbiji ugasi, nakon čega bi se formirao Mešihat koji bi bio podređen Mustafi Ceriću, od pomirenja islamskih zajednica neće biti ništa.

Ovako za ”Novosti” tzv.reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić tumači probleme zbog kojih je proces pomirenja muslimana u Srbiji trenutno zaustavljen:

– ‘Spreman sam da odmah sednem za pregovarački sto i razgovorima ću pristupiti sa maksimalnom fleksibilnošću, ali ukoliko Turska bude insistirala na gašenju Rijaseta, onda dogovor neće biti postignut’, ponavlja Zilkić i dodaje da je potrebno pronaći najbolje rješenje za sve pripadnike islamskih zajednica u Srbiji.

Dan nakon povratka iz Meke, gdje je bio na hadžiluku, Zilkić ističe da se tamo susreo i sa turskim vjerskim poglavarom Mehmedom Gormezom koji mu je usmeno izložio plan pomirenja. On podrazumjeva i uključivanje reisa Cerića, što Zilkić ne želi da prihvati.

“Kažu da će uključivanje Cerića uneti stabilnost u regionu, što nikako nije tačno. Time se ništa ne dobija i zato mi ne pristajemo na takve ucene”, brani se beogradski reis.

Zilkić, takođe, ističe da je spreman da se povuče sa funkcije ali samo pod uslovom da bude smjenjen i muftija Muamer Zukorlić.

(IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *