Na međunarodnom takmičenju više od stotinu voda iz cijelog svijeta, održanog proteklog vikenda u Berkli Springsu (Berkeley Springs International Water Tasting), Zema je osvojila srebrenu medalju, a Tešanjski dijamant zauzeo je peto mjesto.

Svjetsko takmičenje poznato kao Oskar za vode okupilo je stotinjak proizvođača vode iz 16 američkih te osam država svijeta.

Prvi put u najužem krugu su se pojavili Ekvador i Japan. Ovog puta aplicirale su i vode iz Makedonije, Izraela, Novog Zelanda, kao i naši dugogodišnji favoriti i osvajači medalja, vode iz BiH – rekao je na proglašenju pobjednika jedan od osnivača ovog takmičenja Artur fon Vizenberger (Arthur von Wiesenberger).

Žiri od 11 članova provjerava okus, miris, izgled, pakovanje, hemijski sastav i druge osobine vode.

Devetu godinu zaredom, vode iz BiH, uglavnom iz Tešnja, osvajaju priznanja, a prema oficijelnoj internet-stranici Festivala voda, tešanjske vode Oaza, Oaza – Mapex, Celvik, Zema, Princess, Tešanjski dijamant i Esperanza (Dijamant) te voda Vranica iz Gornjeg Vakufa od 2000. godine osvojile su ukupno 23 medalje i diplome u različitim kategorijama.

Izvor:Dnevni Avaz

Leave a Reply

*

captcha *