Članovi NATO-a zabrinuti su da će se pakt kao takav naći pod istragom Međunarodnog kaznenog suda nakon što je tužitelj Luis Moreno-Ocampo kazao kako će optužbe protiv NATO-a za zločine počinjene u Libiji biti “nepristrano i nezavisno” ispitane, AP-u su potvrdili izvori iz samog zapovjedništva.

Ukoliko žele preduhitriti istragu Haaga morat će se odlučiti na internu reviziju svih incidenata u kojima su zbog NATO-a stradali civili.

NATO je uvijek tvrdio kako su sve operacije u Libiji provedene strogo u skladu sa pravilima Ujedinjenih naroda, a Vijeće sigurnosti odobrilo je države članice da „poduzmu sve potrebne mjere kako bi se zaštitili civili“ na sjeveru Afrike. Vođe NATO-a čest su se hvalile preciznošću izvođenja misije navodeći mali broj poginulih civila kao dokaz uspjeha.

Ipak, na kratkom sastanku s članovima Vijeća sigurnosti, Moreno-Ocampo je potvrdio kako postoje optužbe protiv NATO snaga koje će se morati istražiti. Nije želio iznositi detalje o kakvim se optužbama radi ili tko ih je podnio. Njegov ured trenutno je zaokupljen zločinima članova svrgnutog Gadafijevog režima te čeka izvješće UN-ove istražne komisije koje bi trebalo biti gotovo u ožujku prije nego odluči hoće li nastaviti s daljnjom istragom zločina koje su navodno počinile snage NATO-a.

//

(vecernjihr)

Leave a Reply

*

captcha *