Ovogodišnji, četvrti svjetski halal forum, trajao je od 04. do 05. maja. Forum je bio podijeljen u dvije sesije. Na prvoj sesiji je javno prezentiran svjetski Halal standard dok se na drugoj sesiji govorilo o temama kao što su: serviranje halal hrane, laboratorijsko testiranje i analiza halal hrane, klanje životinja i prerada halal mesa, halal kozmetika te halal financije.

Pored Agencije za certificiranje halal kvalitete koja je redovni učesnik, ove godine na halal forumu učestvovli su i reisul-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić, Tarik Đođić, Faruk Širbegović i Hasib Salkić. Na forumu je Faruk Širbegović, direktor „Širbegović grupe”  potpisao memorandum o razumijevanju u kojem je podržan projekat gradnje bosanskog halal parka u Gračanici. Specijalni učesnik Halal foruma bio je reisul-ulema dr. Mustafa Cerić koji je održao predavanje o temi “Strateške investicije u halal industriji”, u kojem je između ostalog rekao:

-Islam je vjera moralnih zahtjeva koji imaju za cilj da štite i reproduciraju zdrav ljudski život. Tako treba razumijeti halal princip na kojem stoji svijet i na kojem se produžava ljudska vrsta. Dakle, po islamu je sve dozvoljeno (halal) osim ono što je zabranjeno (haram). Nekim ljudima je haram slađi od halala ne zato što je zdraviji, već zato što su proizvođači harama vještiji da haram učine privlačnijim. Stoga se proizvođači halala moraju obučiti da budu uspješniji od proizvođača harama i tako osvoje povjerenje potrošača.

Očito, ovaj Svjetski halal forum u Kuala Lumpuri ima to za cilj – privući pažnju potrošača na kvalitet halal hrane kao zdrave ishrane. No, halal princip ne treba reducirati samo na hranu, već to treba proširiti i na druge oblasti ljudskog ponašanja, posebno u oblasti financija, ekologije i socijalne pravde. Neko je lijepo rekao da je ‘strategija bez taktike spori način do uspjeha’, ali taktika bez strategije je galama do neuspjeha. Dakle, muslimani imaju obavezu da strategijom o halal malu u ekonomiji, o halal odnosu prema prirodi, te halal postupku prema ljudima pokažu svijetu ljepotu islama i dobroćudnost muslimana.

Uvjeren sam da će ovaj 4. Svjetski halal forum u Kuala Lumpuru upravo poslati takvu poruku u svijet, a to je da je islam vjera zdrave i napredne misli te da su muslimani miroljubivi ljudi baš kao što to vidimo u prijateljskoj Maleziji, koja na najbolji način primjenjuje fundamntalna načela islama. Da, tako je, Malezija je najbolji primjer kako su fundamentalna načela islama primjenjljiva u praksi muslimana – zaključio je reisul-ulma Cerić svoje izlaganje u Kuala Lumpuru.

Ovogodišnji WHF i MIHAS za nas imaju posebnu važnost jer će Bosna i Hercegovina biti jedna od zemalja u fokusu. Na sajmu će biti prezentirani ekonomski, turistički, prirodni i drugi resursi naše zemlje. Odluka organizatora da Bosna i Hercegovina bude jedna od zemalja u fokusu rezultat je dosadašnjeg napretka u oblasti halal poslovanja, razvoja i unaprijeđenja halala u BiH i svijetu, edukacije, halal certificiranja, učešća u izradi svjetskog Halal standarda, učešća na svim stučnim skupovima iz oblasti halala, itd. Prema posljednjim informacijama postoji 170 halal certifikacijskih institucija u svijetu, a Agencija za certificiranje halal kvalitete iz BiH uvrštena je među pet najuspješnih po uređenosti i funkcionalnosti. Ovom prilikom je promovirano novoformirano udruženje Halal Europe koje će se u BiH i širem regionu baviti promoviranjem halala, halal certificiranih proizvođača i proizvoda.

Rijaset.ba

Leave a Reply

*

captcha *