– Prva stvar koju će taj NATO tražiti od vas jeste da se odreknete svog islama. Budite na oprezu protiv zavjera Zapada i njegovih pristalica dok izgrađujete svoju novu državu. Ne dozvolite im da vas prevare i da vam ukradu vaše žrtve i patnje koje ste prošli, rekao je Zavahiri sudeći prema prevodu američke nadzorne agencije SITE.

 

Zavahiri, obučen u bijelo, prikazan je kako sjedi u stolici prekrivene u platno ispred zelene pozadine u 13-minutnom videu objavljenom na jednom forumu.

– I ako sam čestitao našem narodu u Libiji na njihovoj pobjedi protiv tiranina, pozivam naše ljude u Alžiru da idu njihovim stopama, rekao je Zavahiri u videu.

– Vidite kako su vaša braća iz Tunisa i Libije bacila dva tiranina u smeće historije, pa zašto se onda vi ne pobunite protiv vašeg tiranina, izjavio je trenutni vođa Al-Kaide.

Vlada predsjednika Buteflika se suočila s protestima sličnim onima koji su s vlasti zbacili tuniškog diktatora Zine El Abidina Ben Alija, ali su protestni pokret uspješno spriječile sigurnosne snage.

Ovaj video je posljednji u nizu u kojem je vođa Al-Kaide, kojeg je Washington proglasio najtraženijim čovjekom, pokušao da preuzme revolucije u okviru “arapskog proljeća”.

Al-Kaida nije djelovala u toku popularnih protesta koji su izbili diljem arapskog svijeta ove godine i doveli do pada vladara u Egiptu, Libiji, Tunisu i izazvali su velike nerede u drugim mjestima.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *