Izložba, u organizaciji ahmedijanskog Muslimanskog Džemata-Delhi, je otvorena u petak, 23. septembra. Na njoj su prikazani prijevodi značenja Kur’ana na 53 jezika, prevedeni od strane te sekte.

Izložba je trebala trajata od 23. do 25. septembra, ali je zatvorena u subotu u podne, nakon prosvjeda muslimanskih grupa.

Kako su prosvjedi rasli, policija je uhapsila 56 ljudi, uključujući i Shahi imama džemata Masjid, te njegovog mlađeg brata, i stavila ih u preventivni pritvor. Policijske jedinice su bile razmještene kako bi se spriječilo bilo kakvo nasilje.

Protivljenje izložbi je počelo od prvog dana nakon što se Kamaal Farooqui, član Odbora za lična prava muslimana cijele Indije, utaborio izvan mjesta gdje se održavala izložba “educirajući ljude koje izlaze sa izložbe da Ahmedije nisu muslimani, te da nemaju pravo spletkariti Kur’anom (zloupotrebljavajući ga)”.

Imam Buhari je rekao da široko rasprostranjeno protivljenje izložbi dolazi zbog promjena koje su Ahmedije načinile u prijevodima značenja Kur’ana.

“Kažemo da oni mogu raditi što god žele, ali trebaju prestati koristiti ime (riječi) islama/muslimana i Kur’ana za propagandu”, rekao je on.

Muslimanski učenjak također je optužio vladajuću Stranku Kongresa da stoji iza izložbe Ahmedija.

“Dvorana za izložbu je rezervisana od strane parlamentarca Stranke Kongresa Pratapa Singh Bajwae. Kad smo od njega zatražili da otkaže rezervaciju, on je to odbio,” rekao je Buhari.

Islamski učenjaci su jednoglasno Ahmedije proglasile otpadničkom sektom.

(minberba)

Leave a Reply

*

captcha *