Hronični bolesnici koji uzimaju određenu terapiju u bolnici je ne mogu dobiti u slučaju da budu smješteni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Obrazloženje je da im terapiju trebaju izdati doktori opće prakse, a oni, opet, tvrde da nemaju ništa s bolničkim pacijentima. Na kraju, pacijenti su primorani sami kupiti lijekove.

Isti problemi

Da ovakvih slučajeva ima sve više, potvrdio nam je i Sarajlija koji se nedavno liječio u KCUS-u. Njemu je internista propisao terapiju, ali je zbog drugih tegoba završio u bolnici.

– U KCUS-u mi nisu htjeli dati lijekove. Moja kćerka išla je u porodičnu ambulantu, ali su rekli da sam bolnički pacijent. Morao sam kupiti lijekove – kazao nam je ovaj pacijent, koji je želio ostati anoniman.

Zlatko Viteškić iz Javne ustanove “Dom zdravlja” Sarajevo kaže za “Avaz” da im se inače obraća mnogo pacijenata s istim problemom. No, naglašava, procedura je takva da oni ne izdaju recepte i terapije za hospitalizirane bolesnike.

– Bolnica ima svoje apoteke, tako da pacijentima može dati lijekove za hroničnu bolest. Na kraju krajeva, to im se refundira. Često naši ljekari izađu ususret pacijentima i izdaju im terapiju iako leže u bolnici. Kada izađu iz bolnice, mi im nastavljamo propisivati lijekove – objašnjava Viteškić.

 Neusklađeni odnosi

Dr. Mustafa Hiroš, član Uprave i direktor hirurških disciplina KCUS-a, kaže da se u ovakvim situacijama najvjerovatnije radi o neusklađenosti odnosa u zdravstvu u Sarajevskom kantonu.

– Novi ministar zdravstva KS decidirano je govorio o tome da onaj ko je na hroničnoj terapiji svoje lijekove treba nositi sa sobom gdje god ide, pa i u bolnicu. Međutim, ako se to već nije desilo, onda ne bi trebali u bolnici praviti takve stvari. Ne možemo uskratiti lijekove i pomoć čovjeku čekajući da on ili njegova porodica riješe problem s terapijom – istakao je Hiroš.

 Bolest i birokratija

Prema Hiroševim riječima, najgore je pacijentima. Posebice onda kada se nađu u procjepu birokratskih pitanja.

– Primjerice, nama dođe pacijent kao hitan slučaj. Njegova porodica mora čekati dva dana da dobije uputnicu iako čovjek već leži u bolnici. To je jedna od neusklađenosti u sistemu. Čini mi se da novi ministar ulaže velike napore da se cijeli sistem znatno poboljša – kaže dr. Hiroš.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *