IslamBosna.ba- Kuba Krys, psiholog Poljske akademije nauka, nedavno je objavio rezultate istraživanja o ‘izbjegavanju neizvjesnosti”.
Loše objašnjenje ovog pojma je pretpostavka da pojedine osobe iz nekih društava osjećaju tjeskobu u situacijama koje su neizvjesne.
Ova karakteristika se češće sreće u društvima koja su politički potisnuta, gdje se obrazovanje poštuje i gdje je struktuirano naročito oko nauke i gdje se preferiraju jake društvene norme. Pored toga tu je i malo veća zastupljenost korupcije i državne službe su malo nestabilnije.
Stoga, istraživanje tvrdi da je osmjehivanje u ovakvim zemljama manje dobrodošlo jer nasmiješeno lice može imati dvostruko značenje.
Da bi se ovo provjerilo, istraživanje je ispitalo na hiljade osoba u 44 zemlje kako bi donijeli svoj sud o osam nasmiješenih i ne nasmiješenih lica.

Istraživanja su pokazala da u pojedinim zemljama se misli da ste manje inteligentni ukoliko se smijete poput Rusije, Japana i Irana.

12258-3m3tbb

…dok u pojedinim se misli da ste manje iskreni poput Argentine, Zimbabvea, Irana i Rusije:

12258-18i5n5q

Istraživač zaključuje sljedeće:
“korupcija na društvenom nivou može oslabiti smisao evolucijski važnog signala poput osmijeha”.
Ovo je zanimljiva teorija, ali istraživanje također navodi da pol i kultura također igraju ulogu i da ‘uzorci ne mogu u potpunosti predstavljati kulture odakle dolaze (tj. u istraživanju su pretežno učestvovali studenti)’.

“Uloga intenziteta osmijeha je još jedan zreli prostor za daljnja istraživanja”.

12258-x1pwyn

IslamBosna.ba