BANJALUKA, SARAJEVO – Zavodi za transfuziju u velikim bh. gradovima apeluju da građani daruju krv jer je ljeto period godine kada su zalihe na izmaku, a akcija dobrovoljnog davalaštva nema dovoljno.

Iako raspolažu količinama dragocjene tečnosti, čime nijedan operativni zahvat nije doveden u pitanje, u kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli ističu da je davalaca, nažalost, sve manje i da se građani moraju odazivati pozivima za dobrovoljno davanje krvi.

 

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH ističu da je ljeto zahtjevniji period i da se tada mnogo više truda mora uložiti da bi se prikupile dovoljne količine krvi.

 

“Možemo reći da uspijevamo u tome. Svakodnevno zadovoljavamo potrebe sarajevskog Kliničkog centra, odnosno njihov operativni program. Upravo zbog toga radimo u dvije smjene, kako bismo mogli pokriti sve zahtjeve”, kazala je Maida Šalaga-Baždar, šef Odsjeka za promociju davalaštva u tom zavodu.

 

Prema njenim riječima, nijedne krvne grupe ne nedostaje jer to prosto zavodi ne smiju da dozvole, ali ističe da stalno treba apelovati da ljudi daruju dragocjenu tečnost, bilo da je riječ o organizovanim akcijama ili pojedinačnim gestovima.

 

“Jednostavno ne smijemo dozvoliti da krvi nestane i da operativni program staje”, upozorila je Baždareva.

 

Da je ljeto posebno izazovan period kada je riječ o zalihama krvi ističe i Amra Odobašić, portparol Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

 

“Svakako se mora reći da situacija u oblasti dobrovoljnog davalaštva ljeti nije sjajna te da je iz godine u godinu sve manje davalaca. Takođe, ni sa zalihama krvi i krvnih derivata kod nas nije sjajno stanje, ali srećom nemamo problema. Ipak, bili bismo daleko srećniji kada bi zalihe krvi bile veće”, kazala je Odobašićeva.

 

Inače, godišnje je za pacijente koji se liječe u UKC Tuzla neophodno obezbijediti da krv daruje najmanje tri odsto stanovništva tog kantona, odnosno da svakodnevno krv daruje minimalno 40 davalaca. Ljekari upozoravaju da je krv lijek koji se ne može proizvesti, a potrebe za krvlju rastu u svim dijelovima svijeta.

 

“Iz tog razloga ljudima koji dobrovoljno daruju svoju krv treba odati zahvalnost, jer oni daju dio sebe za dobrobit svih nas. Šta možemo učiniti humanije, nego spasiti nečiji život, a krv je lijek koji život znači”, kazao je Edim Duraković, specijalista transfuziolog Poliklinike za transfuziologiju UKC Tuzla.

 

Sa druge strane, Gordana Guzijan, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, potvrdila je da, zahvaljujući veoma uspješnim akcijama, u Banjaluci ima dovoljno zaliha dragocjene tečnosti.

 

“Zasad nisu potrebne nove količine, jer su akcije dobrovoljnog davanja bile velike i dobro organizovane”, kazala je Guzijanova.

Ko može darivati krv

 

Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola stare od 18 do 65 godina mogu darivati krv ako zadovoljavaju medicinske kriterijume poslije laboratorijskog i ljekarskog pregleda.

 

Krv ne mogu dati osobe za koje ljekar utvrdi da boluju od akutnih ili izvjesnog broja hroničnih oboljenja, kao i lica čija krv može da ugrozi zdravlje primaoca. Zdrava osoba može darivati krv više puta tokom godine. Muškarci u toku jedne godine krv mogu darivati četiri, a žene tri puta.

 

(Nezavisne)

(vijestiba)

Leave a Reply

*

captcha *