U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da dostavljači akcizne robe i trgovci koji je prodaju još nemaju formirane cijene, zbog čega će se u nezavidnom položaju naći potrošači koji će dolaskom u kupovinu rizikovati da budu značajno oštećeni.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH kaže za Press RS da proizvođači i distributeri akcizne robe imaju još sedam dana da im dostave nove cjenovnike, ali da će akciznu robu sa dosadašnjim markicama moći da prodaju do kraja godine.

“Do kraja godine moći će da se prodaje roba sa starim markicama, ali će se odmah primjenjivati nove, uvećane cijene. Trgovci će naknadno morati da uplate razliku u cijeni nove akcize za zalihe robe koju imaju. Tako će biti spriječeno da tu robu prodaju po novim cijenama, a razliku akcize za zalihe robe koju imaju zadrže za sebe. Naravno, postoje mogućnosti za manipulaciju, ali to nije posao UIO, već nadležnih inspekcija”, kaže Kovačević.

Međutim, ekonomski analitičari i udruženja potrošača strahuju da bi distributeri i trgovci već danas mogli da po nekoj svojoj računici podignu cijene, čime će se još jednom sve posljedice povećanja nemeta prelomiti preko leđa sirotinje.

“Sve dok precizno ne budu utvrđene cijene na osnovu novih akciza, trgovci bi razliku u cijenama mogli da trpaju u vlastite džepove, jer im je otvoren put da manipulišu i od naroda izvuku milione maraka na nekoj virtuelnoj razlici u cijenama, a to se dešava jer država stihijski i neorganizovano nameće zakon za čije sprovođenje nije obezbijedila osnovne uslove”, tvrde sagovornici Pressa.

Prema riječima sekretara Udruženja potrošača RS Dragovana Petrovića, trgovcima je ostavljena mogućnost da još jednom krenu u pljačku naroda zato što država nije precizno regulirala primjenu Zakona o akcizama.

“Preko noći ništa ne smije da se radi, naročito ako je u pitanju novi namet na sirotinju. Svi potrošači bi morali da obiđu više prodavnica i uporede cijene, jer, sudeći prema ranijim iskustvima, kada je uveden PDV i mijenjan iznos akcize, moglo bi opet da dođe do velikih razlika u cijenama. Toj krađi se mora konačno stati u kraj, jer sada definitivno nije vrijeme da se narodu uzima crno ispod nokata”, kaže Petrović i upozorava da bi država morala da angažuje inspekcije da rade pojačanim tempom kako bi se šanse za manipulacije minimizovale.

On tvrdi da je bilo kakvo poskupljenje u ovom trenutnki neopravdano, čak i ako se uvode nove akcize na gorivo i kao argument za tu tvrdnju navodi da i RS nije bilo nikakvih pojeftinjenja ni kada je gorivu padala cijena.

“Nijedan proizvod u RS nije pojeftinio kada je cijena nafte na svjetskom tržištu pala sa 147 na 70 dolara i kada je cijena dizela na našem tržištu pala sa 2,5 na 1,5 KM”, podsjeća Petrović.

Ekonomski analitičar Damir Miljević tvrdi da je nastavak državnog lopovluka koji se već godinama provodi nad narodom i u ovom slučaju očigledan.

“O novim akcizama se priča godinu dana, a na dan stupanja na snagu zakona, niko ne zna šta će se desiti i koliko će šta da košta. Sve je to neozbiljno, kako kod nas inače i biva. Mogli su sve da urade na vrijeme, ali je sada, ipak, svakom ko nešto prodaje otvoren prostor za manipulaciju i muljažu”, kaže Miljević.

Izvor: e-kapija

Leave a Reply

*

captcha *