Ministri spoljnih poslova Evropske unije su u ponedjeljak (23.1.) u Briselu usvojili embargo na uvoz nafte iz Irana i time značajno pooštrili sankcije protiv Teherana. Embrago na uvoz nafte bi trebalo da stupi na snagu 1. jula, do kada aktuelni ugovori mogu da se odvijaju nesmetano. U naredna tri mjeseca EU neće uvoziti ni naftne derivate iz te zemlje, a nove investicije u iranske naftne kompanije se zabranjuju. Takođe će biti zamrznuti i računi iranske Centralne banke, njeno poslovanje će biti umanjeno, a izuzeci u poslovanju će biti strogo nadgledani. Razlog za pojačane sankcije EU protiv Irana je strah da ta zemlja već duže vrijeme radi na izgradnji atomske bombe, kao što je to u Briselu podvukao i njemački šef diplomatije Gido Vestervele. „Atomsko naoružavanje ne bi bilo opasnost samo za region Bliskog istoka već prijetnja za cijeli svijet. I zbog toga je u redu da je EU donijela odluke da se obustave izvori za finansiranje iranskog nukelarnog programa”, kazao je Vestervele.

Embargo od 1. jula na snazi

Međutim, dosadašnje sankcije protiv Teherana nisu imale poseban uticaj. No, ovaj put će biti drugačije smatra minsitar spoljnih poslova Danske Vili Sovendal. „Potpuno sam uvjeren da će sankcije imati uticaja i da će iransko vođstvo staviti pod pritisak.”

Ali, ako će naftni embargo staviti Islamsku Republiku Iran pod pritisak, onda je moguće da će pritisak osjetiti i pojedine evropske zemlje. Prije svih prezadužena Grčka koja dobar dio nafte uvozi iz Irana, tačnije jednu četvrtinu. I zbog toga se zagovara da embargo stupi na snagu nešto kasnije. Takođe su tu i Italija i Španija. Zato će EU u svakom slučaju reagovati uzdržanije, obećala je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton. „Jako je važno da znamo kako će sankcije djelovati na pojedine zemlje a ne samo na zemlju kojoj se sankcije nameću. I razgovaramo, naravno, sa drugim zemljama kako bi se osiguralo da se obezbijedi dovoljno nafte za sve.”

Do sada je Evropska unija sankcijama ciljala samo na iranski nukelarni program. No, od ponedjeljka pokušava da novim sankcijama ostvari uticaj na kompletnu iransku privredu. Što se tiče naftnog embarga EU ima jaku polugu u ruci. Jer, EU iz te zemlje uvozi samo šest procenata sirove nafte, tako da se to neće jako odraziti na zemlje EU. S druge strane EU je pored Kine najvažniji partner Irana, a Iranu je daleko najvažniji izvozni proizvod upravo nafta. 

 

(dwworldde)

Leave a Reply

*

captcha *