Policijski nadzor nad muslimanima u restoranima, knjižarama i džamijama u New Yorku “široko je rasprostranjen i intenzivan”, napisali su odvjetnici u svom prijedlogu.

Oni su zatražili zabranu te prakse NYPD-a te predložili uvođenje promatrača koji će nadgledati policiju.

“NYPD pretpostavlja da ako je neka organizacija povezana s islamom, onda je sumnjiva”, napisalo je pet odvjetnika u ime tužitelja u sudskom podnesku američkom Okružnom sudu za Južni okrug New Yorka.

Stvaranje straha

Odvjetnici navode da nadzor muslimana predstavlja kršenje odluke iz procesa po grupnoj tužbi anti-ratnih demonstranata iz 1971, kojom su NYPD-u ograničene mogućnosti da istražuje ili prati ljude kada ne postoji “razumna naznaka” nezakonite aktivnosti ili terorizma.

“Istraživanje bilo koje zajednice, koje se ne temelji na indicijama kriminala stvara strah i narušava povjerenje zajednice u snagu pravnog sistema da je zaštiti”, rekao je u saopćenju jedan od odvjetnika, Paul Chevigny, profesor prava na Univerzitetu New York.

Faksimil zahtjeva za sudsku zabranu nadzora muslimana objavljena je u ponedjeljak na web stranici njujorške Unije za građanske slobode.

Glasnogovornik NYPD-a nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira predloženu zabranu. U prošlosti je policija branila svoju praksu nadzora.

(AJ Balkans)

Leave a Reply

*

captcha *