Ne samo da neće inkasirati milionsku dobit prodajom 2.000 automobila zaplijenjenih zbog carinskih prekršaja u raznim akcijama u BiH, već će naša država za usluge njihovog uništavanja morati platiti čak više od milion maraka!

Sve to je posljedica odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je donesena na prošloj sjednici 27. aprila.

Državi će tako, prema svemu sudeći, biti nanesena šteta veća od 10 miliona maraka, jer su mnogi od oduzetih automobila dobro očuvani, a neki vrijede i do 50 hiljada KM. Mnogi se s pravom pitaju zašto vozila nisu prodata makar u dijelovima.

Inače, kako smo uspjeli saznati, usluga presovanja automobila u staro gvožđe košta oko 560 KM za jedno vozilo. Uzme li se u obzir činjenica da mora biti uništeno 2.000 vozila, dolazi se do zaključka da će sporna odluka UIO državu koštati tačno 1.120.000 KM.

U UIOBiH tvrde da su sporni automobili propali zbog dugog stajanja na otvorenom, da na njih nisu plaćene carinske dažbine, da su stariji od sedam godina i da se zato ne mogu registrovati.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *