Kada su mi se prije šest godina pred očima pojavile mrlje koje plutaju, prvo sam pomislila da se moja kratkovidnost pogoršala. No, s vremenom su te mrlje postale poput ‘vatrometa’ koji se stalno odvijao pred mojim očima. Također, vid, odnosno njegova oštrina počeli su mi se drastično pogoršavati – ispričala je Marijana M. (47), srednjoškolska profesorica iz Zagreba kojoj su liječnici 2003. godine dijagnosticirali senilnu makularnu degeneraciju (SMD).

Riječ je o najčešćem uzroku sljepoće kod osoba starijih od 60 godina, ali u nekim slučajevima ta bolest pogađa i mlađe osobe, poput naše sugovornice koja sada uz mnogo napora obavlja svoj posao.

U Evropi od SMD-a pati čak 14 milijuna osoba, a smatra se da u Hrvatskoj svaka deseta osoba starija od 70 godina ima tu bolest žute pjege oka, kako se još naziva SMD.

No, naučniciiz Velike Britanije posljednjih nekoliko dana najavljuju da su u toku pripreme za prvi klinički pokus u liječenju sljepoće zasnovan na embrionalnim matičnim ćelijama.

Poboljšanje za tri tjedna

Revolucionarni tretman dosad je testiran na laboratorijskim miševima i svinjama, a očekuje se da će u iduće dvije godine biti prvi put primijenjen na pacijentima koji pate od senilne makularne degeneracije. Sama operacija trajala bi od 45 do 60 minuta, a pacijentov vid mogao bi se poboljšati već dva do tri tjedna nakon tretmana.

Britanski naučnici, koje vodi prof. Pete Coffey sa Sveučilišta College London, smatraju da bi tretman makularne degeneracije pomoću embrionalnih matičnih stanica mogao biti u širokoj kliničkoj uporabi u idućih šest do sedam godina.

– Sada radimo na prilagođavanju embrionalnih matičnih stanica kliničkim standardima kako bismo 2010. ili 2011. godine krenuli s kliničkim pokusom. Nadamo se da naša terapija ima dobre šanse za uspjeh – izjavio je za britanski dnevnik Guardian prof. Pete Coffey, direktor “Londonskog projekta za liječenje sljepoće”.

Izvor tkiva

Najveća farmaceutska kompanija Pfizer najavila je da će financijski podržati ovaj projekt, drugi klinički pokus u svijetu koji se zasniva na embrionalnim matičnim stanicama.

Podsjetimo, američka biotehnološka kompanija Geron najavila je da će tokom ljeta početi prvi klinički pokus s embrionalnim matičnim stanicama, a u njega će biti uključeno desetak paraliziranih pacijenata. Embrionalne matične ćelije naučnici popularno nazivaju “čarobnim sjemenom” jer iz njih nastaje svih 220 vrsta tkiva. Iz embrija starog pet do sedam dana te stanice sposobne su razviti se u krv, srčani mišić, baš kao i živčane ćelije.

Naučnici vjeruju da bi se te ćelije mogle koristiti kao izvor tkiva i organa u transplantaciji te kao potencijalna terapija u liječenju dijabetesa, srčanih oboljenja, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, ozljeda leđne moždine. Također, neki istraživači smatraju da bi se pomoću embrionalnih matičnih ćelija mogle liječiti gluhoća i sljepoća.

Primjena u klinikama

Kako je senilna makularna degeneracija danas na zapadu glavni uzrok sljepoće starijih od 60 godina, naučnici pod vodstvom prof. Petea Coffeyja iz Instituta za oftalmologiju Sveučilišta College London fokusirali su se na tu bolest.

Poznato je da kod SMD-a postoje dva oblika: “vlažni”, koji se može kontrolirati nekim lijekovima, te “suhi”, koji čini 90 posto svih slučajeva i za koji ne postoji terapija. Coffey i njegovi suradnici razvili su tretman za “suhi” oblik SMD-a zasnovan na embrionalnim matičnim stanicama. Pojednostavljeno rečeno, taj se tretman zasniva na zamjeni oštećenog retinalnog pigmenta epitela (RPE). Tretman je dosad iskušan na miševima i svinjama, a prof. Coffey sada čeka potrebne dozvole za prvi klinički pokus na ljudima.

Budu li klinički pokusi uspješni, tretman sljepila pomoću embrionalnih matičnih stanica mogao bi se primjenjivati u klinikama diljem svijeta već u idućih šest do sedam godina.

Izvor: Jutarnji list

Leave a Reply

*

captcha *