IslamBosna.ba- Bivši izraelski ministar vojni optužio je turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana da želi “uspostaviti novu osmansku imperiju” upozorivši za povećanje nesigurnosti na Bliskom istoku.

On je, u susretu sa stranim novinarima, kazao da Erdoan “nastoji uspostaviti novu osmansku imperiju, koju temelji na ideologiji Muslimanske braće, a koja se neće samo ograničiti na Tursku.”

On je, također, optužio Tursku da djeluje protiv interesa Zapada u regionu. Kazao je da je Turska, jedna od tri ekstremne strane, koja želi uspostaviti dominaciju u regionu, imenovavši dvije druge strane kao Iran i ‘džihadske’ pokrete. Razlog toga je, prema njegovim riječima, što se administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame “povukla” sa Bliskog istoka, a tu prazninu su popunila ova tri elementa.

Moshe Ya’alon, šezdesetšestogodišnji cionistički političar, do prošle godine je bio član kabineta Benjamina Netanyahua, kada se, nakon raskola u svojoj desničarskoj stranci, povukao sa te funkcije.

IslamBosna.ba