Zanimljiv je podatak kako je dugi niz godina upravo SAD bio glavni kritičar brojnih “nedemokratskih” praksi diljem svijeta, dok danas te iste se provode upravo u SAD-u.

Dolaskom predsjednika Obame na vlast, očekivalo se kako će velika anti-teroristička histerija Busheve ere biti završena ili barem ublažena. No, dogodilo se upravo suprotno. Ne samo da Obama nije ukinuo brojne zakone koji zadiru u osobne slobode građana, već je donio i niz novih – čak i rigoroznijih – mjera.

Prema listu The Washington Post ovo su 10 kontroverznih činjenica (link na originalni tekst nalazi se na dnu):

1. Ubijanje američkih građana

Obama, baš kao i George W. Bush prije njega, odobrava ubijanje terorista bez ikakvog suđenja. No, za Obamine administracije takva praksa vrijedi i u slučaju da se radi o američkim građanima. Kao primjer se navodi ubojstvo Anwar al-Awlaqi-a.

Administracija je prošlog mjeseca potvrdila kako “predsjednik ima pravo narediti ubojstvo bilo kojeg stanovnika ukoliko sumnja da bi isti mogao biti povezan s terorizmom”.

List WP podsjeća kako se u isto vrijeme žestoko kritiziraju Nigerija, Iran i Sirija jer imaju slične zakone.

2. Beskonačno zatvaranje

Prema kontroverznom zakonu kojeg je Obama odobrio prošlog mjeseca, osumnjičeni za terorizam biti će predani vojsci koja ih može beskonačno zatvoriti bez prava na suđenje.

(Opširnije: Obama će ipak odobriti zakon koji omogućava vojsci zatvaranje i mučenje vlastitog stanovništva)

3. Proizvoljna pravda

Od sada predsjednik može osobno odlučiti hoće li se pojedina osoba suditi pred federalnim sudom ili pred vojnim tribunalom. Ovu mjeru je prvi uveo Bush, a Obama nastavio.

U isto vrijeme otvoreno se kritiziraju Kina i Egipat zbog doslovno identičnih zakona.

4. Pretres bez naloga

Predsjednik može narediti nadzor bez naloga uključujući nadzor financija, komunikacija i drugih informacija.

Bush je zakon donio na temelju tzv. “patriotskog akta” iz 2001. Obama je postojeći zakon dodatno proširio – sada se može pretraživati doslovno sve, od poslovnih dokumenata do iskaznice u knjižnici.

5. Tajni dokazi

Američka vlada sada već rutinski koristi tajne dokaze kako bi zatvarala pojedince. Ti tajni dokazi koriste se i na federalnim i vojnim sudovima.

To ujedno znači da se više ne mogu podnijeti tužbe protiv države, jer država u tom slučaju navodi kako bi otkrivanje tajnih dokumenata ugrozilo nacionalnu sigurnost.

Sudovi ovaj argument uzimaju bez ikakvog pogovora. Drugim riječima, navodi WP, vlada sada može “tajnim pravnim argumentima pokretati tajne procese koristeći tajne dokaze”

6. Ratni zločini

Cijeli svijet tražio je suđenje za one koji su stajali iza prakse mučenja kao što je “waterboarding” (forma torture u kojoj se osoba polijeva vodom, osjećaj je sličan utapanju) za vrijeme Busheve administracije, ali Obama je 2009. naveo kako neće dopustiti da se vodi bilo kakva istraga protiv pripadnika CIA-e.

Tim činom Obama je odlučio ne voditi se prema tzv. “Nürnberg načelima međunarodnog prava”. Kada je Španjolska pokušala provesti istragu protiv George Bush-a, Obamina administracija je iskoristila sav svoj “utjecaj” i od toga se brzo odustalo. U isto vrijeme američka vlada uzima si za pravo tražiti istrage u drugim državama. List WP navodi slučaj Srbije i Čilea.

7. Tajni sudovi

Vlada je povećala aktivnosti tzv. tajnog suda koji se provodi u suradnji s tajnim službama. Obama je 2011. proširio istrage koje se sada mogu voditi ne samo protiv osoba osumnjičenih za terorizam, nego i protiv osoba koje surađuju s tzv. “neprijateljskim vladama i organizacijama”.

Ograničenja koja je ranije donio kongres, nova vlada jednostavno ignorira.

Jasno je vidljivo kako uz prethodno navedene zakone i pravilnike, američka vlada danas ima mogućnost voditi proces protiv iznimno velikog broja ljudi.

8. Zaštita kompanija, imunitet od sudske revizije

Baš kao i za vrijeme Busheve administracije, Obama je nastavio praksu koja daje pravni imunitet svim kompanijama koje su sudjelovale u nadzoru građana. Drugim riječima, građanima nemaju nikakve pravne mogućnosti žaliti se na povredu privatnosti.

9. Kontinuirano praćenje građana

Obamina administracija uspješno je implementirala zakon kojim se građani od sada mogu pratiti i putem GPS navigacije.

Bez ikakve dozvole ili naloga, putem GPS uređaja može se pratiti svaki korak bilo kojeg ciljanog stanovnika, ističe WP. Mnogi stručnjaci i pravnici ovaj potez su već okarakterizirali kao “Orwellski”.

(opširnije: FBI može postaviti GPS uređaje za praćenje u atomobile, bez znanja vlasnika)

10. Izvanredna izručenja

Američka vlada danas ima mogućnost transferiranja bilo kojeg stanovnika u bilo koju drugu državu pod sistemom tzv. “izvanrednih izručenja” (orig.eng. naziv – “Extraordinary renditions”).

Administracija na taj način osumnjičene građane tajno prebacuje u druge zemlje kao što su Saudijska Arabija i Pakistan gdje se nad njima vrše razne torture koje zakonom nisu dopuštene u SAD-u.

Ovaj zakon se u vrijeme predsjednika Obame također odnosi i na američke stanovnike.

List The Washington Post zaključuje kako je su novi kontroverzni zakoni dobrim dijelom donijeti zbog enormne količine novca koji odlazi u ekspanziju sigurnosnih sistema na državnoj i federalnoj razini. Masivna anti-teroristička birokracija jednostavno izmiče kontroli. Danas taj sektor zapošljava desetke tisuća ljudi.

U vrijeme kada predsjednik ima apsolutnu moć zatvoriti ili ubiti koga god poželi, sloboda i ljudska prava postaju samo mrtvo slovo na papiru, zaključuje The Washington Post.

Original: 10 reasons the U.S. is no longer the land of the free

(http://www.washingtonpost.com/opinions/is-the-united-states-still-the-land-of-the-free/2012/01/04/gIQAvcD1wP_story.html)

(advancehr)

Leave a Reply

*

captcha *