Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je najvažniji državni posao da se utvrdi gdje se nalazi haški optuženik Ratko Mladić.

– Mi smo njegovi taoci, ali su to i njegova žena i djeca, rekao je Vukčević u intervjuu TV Košavi, prenosi u utorak FoNet.  

Vukčević je istakao da su se provjeravale sve informacije koje je o navodnom mjestu skrivanja Ratka Mladića srpskim vlastima dostavljala bivši glavni tužilac Haškog tribunala Carla del Ponte, ali se pokazalo da su one uglavnom bile loše. On je objasnio da je za te informacije Haško tužilaštvo davalo novac i dodao da je Carla del Ponte činila za Srbe koliko je mogla, zamjerajući se čak drugima u regionu, i da je izašla iz tužilaštva krajnje korektna prema Srbiji.

Vukčević je ocijenio i da je najnoviji izvještaj novog tužioca Sergea Brammertza o saradnji Srbije s ICTY-em krajnje korektan i da se u njemu konstatuje da je saradnja gotovo potpuna.

Po njegovim riječima, optužene za ratne zločine hapsi isključivo srpska policija, a ne strane obavještajne službe.

– Nije tačno da su to strane obavještajne sile. Mi imamo respektabilne službe i za to postoji specijalna služba, rekao je Vukčević.

Ocijenivši da Haški tribunal nije ni antisrpski ni antihrvatski, kao i da u njegovom radu ima propusta, Vukčević je rekao da je saradnja s tim sudom znatno bolja od kako je 2003. osnovano tužilaštvo za ratne zločine.

Vukčević je napomenuo da je, od kada su počela suđenja za ratne zločine, a prvo veliko je bilo za zločin u Ovčari, javnost počela da shvata da su oni, koji su prehodno smatrani herojima, ustvari zločinci.

– Ja sam učinio da to bude transparentno da bi se vidjelo ko je činio zločine, rekao je Vukčević i dodao da se ozbiljnim procesuiranjem ratnih zločina i dokazivanjem da su za njih odgovorni pojedinci sa Srbije skida kolektivna krivica, koja joj je pripisivana.

Fena

Leave a Reply

*

captcha *