Zdrava, energetski i nutritivno jako vrijedna namirnica; preporučuje se zbog toga posebno sportašima i dijeci, sa mnogo zdravstvenih prednosti. Ljudskom rodu poznato je oko stotinu vrsta kestena, koji se uglavnom dijele na divlje i pitome. Pitomi su jestivi, dok to nije slučaj sa divljim kestenom, ali čiji se ekstrakti ipak koriste za pripremu raznih ljekovitih pripravaka.

Jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine, a raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Pripadaju skupini orašastih plodova, ali od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba; nemaju, međutim, mnogo bjelančevina, ali su zato jedina orašasta namirnica koja sadrži vitamin C. Blagog su okusa i posebne teksture.

Odličan su izvor vitamina B6, kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probave. Nutritivno su dosta nalik smeđoj riži. Međutim, kesten nije baš lagano jelo za naš stomak, 100 grama sadrži oko 245 kalorija. Interesantno je da pečeni kesten sadrži dosta više vitamina, dok kuhani veće količine minerala.

Bogate kalijem, a siromašne natrijem preporučuje se kao hrana osobama koje pate od kardiovaskularnih i bubrežnim oboljenjima. Prehrambena vlakna u njima mogu pomoći i osobama koji imaju problema s neredovnom stolicom. Poznato je da je čaj od lista kestena jako učinkovit prirodni lijek protiv poremećaja u disanju, kao što su astma i bronhitis.

Kako kupovati

Prilikom kupovine kestena obratite pažnju na veće i sjajnije plode, posebno tražite one bez rupica na ljusci. Masa treba odgovarati veličini, odnosno ne bi trebalo biti šupljeg zvuka kada ih protresemo. Iziskuju hladnije temperature za čuvanje, a trebali biste ih pojesti u roku od dvije do maksimalno tri sedmice.

Priprema kestena

Iako smo navikli vidjeti i jesti ih pečene ili kuhane, kesteni mogu imati veliku ulogu u kulinarstvu. Znaju biti dodatak salatama, za kesten pire znaju mnogi; Od kestena se prave i razni umaci i juhe, a od pečenih kestena se nakon sušenja može praviti i brašno, koje kasnije može poslužiti u pripremi kolača i hljeba od kestena.

(Namirnice.ba)

Leave a Reply

*

captcha *