Ministarstvo sigurnosti BiH ove godine planira kupiti objekte u vlasništvu Javne ustanove “Studentski centar” Sarajevo u Nedžarićima, tačnije zgradu koju su do 31. decembra 2011. koristili Ujedinjeni narodi i Misija EUPM-a u BiH, saznaje „Dnevni avaz”

  U ovoj zgradi trebala bi biti smještena Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a prodaja je već dogovorena.

Vrijednost objekta procijenjena je na 36.144.620 KM, a prema zaključku Vlade KS od 30. juna 2011. godine, početna cijena u pregovorima s Ministarstvom sigurnosti bit će 30 miliona KM. Kako saznajemo, deset miliona bilo bi uplaćeno već 2012. godine, dok bi preostali iznos od 20 miliona KM bio bi uplaćivan u naredne četiri godine, po pet miliona KM.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović poslao je još u februaru prošle godine dopis na adresu Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, inače vlasnika objekta, u kojem je navedeno da Vijeće ministara nema nijedan objekt koji bi se mogao dodijeliti Direkciji.

Nakon toga iz Ministarstva obrazovanja obratili su se Vladi KS, koja je još u martu prošle godine odobrila prodaju objekta te zadužila resorno ministarstvo i Pravobranilaštvo Kantona da okončaju aktivnosti na prodaji zgrade. Navodno je Ministarstvu obrazovanja bilo preskupo da zgradu vrati u prvobitnu namjenu, jer je već renovirana i napravljena tako da bude pogodna za kancelarije.

S druge strane, Direkcija je u 2011. godini platila 141.583,17 KM za korištenje ove zgrade. U tu cijenu uključeni su najam 326 kvadratnih metara uredskog prostora i parking, troškovi struje, vode, grijanja, kao i usluge čišćenja, održavanja i sigurnosti.

Potrebe Direkcije za uredskim prostorom povećavat će se u skladu s dinamikom zapošljavanja novih radnika, kako sa navodi u jednom od dokumenata koje potpisuje ministar Ahmetović, kojih bi, prema planu, trebalo ukupno biti 1.268!

Ovaj objekt izgrađen je 1973. godine, a tokom agresije na BiH je devastiran. Renoviran je  1999. godine, i to nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Misije UN-a u BiH (UNMIBIH) i Univerziteta u Sarajevu.

Objekt ima površinu od 11.370 kvadratnih metara, a opremljen je i dodatnim sadržajima kao što su fitnes sala, sauna, konferencijske sale, restorani, prateća kuhinja za 400 osoba i VIP salon. Također, objekt posjeduje “staklenu sobu”, koja služi za sastanke na najvišem nivou.

Izvor: dnevniavaz.ba/KIP.ba

Leave a Reply

*

captcha *