IslamBosna.ba- Vrhovni muftija Egipta je navodno uhvaćen u plagiranju Sejjida Kutba, člana Muslimanske braće koji je pogubljen nakon što je optužen za pokušaj atentata na Džemala Abdelnassera.
Vrhovni muftija Egipta, Ševki Allam, je optužen za plagiranje članka od islamskog mislioca i vodećeg člana egipatske Muslimanske braće, Sejjida Kutba.
Allam je kopirao dvije strane iz Kutbove istaknute knjige Fi zilali’l-Kur’an (U okrilju Kur’ana) izdate 1954. godine i umetnuo ih u svoj članak o vrlinama posta gdje se i potpisao kao autor, pripisujući sve zasluge sebi.
Plagirani članak je objavljen u utorak u egipatskim novinama Youm7.
Ured vrhovnog muftije kako pišu egipatske internet stranice nije bio dostupan za komentar.

Članak je izazvao negodovanje na društvenim medijima koji su osudili čin plagiranja. Kontroverza dolazi nakon nedavne naredbe ministarstva vakufa da se uklone knjige uleme i članova Muslimanske braće iz biblioteka širom zemlje.

Muhammed el-Sagir, bivši savjetnik u ministarstvu vakufa, kritikovao je čin plagijatizma na svom Twitteru napisavši: “U isto vrijeme kada ministar vakufa spaljuje Kutbove knjige, vrhovni muftija kopira njegove riječi u članku o postu”.
Kutb, vodeći član Muslimanske braće tokom 1950.- tih i 1960.- tih je pogubljen nakon što je osuđen za navodni pokušaj atentata na egipatskog predsjednika Džemala Abdelnassera.
Aktivisti i novinari su istakli da ovo nije prvi put da Allam ‘krade’ nečije radove i da ih pripisuje sebi.
Prema novinama El-Mesrijun jedan od prethodnih članaka muftije o vrlinama posta koji je objavljen u El-Šuruk novinama je iz knjige Preporod vjerske nauke od imama El-Gazalija.
Novine ističu da je veći dio drugog članka kojeg također potpisuje Allam, a koji govori o vrlinama tolerancije u islamu, objavljen 17. aprila u novinama El-Mesaa, također preuzet iz knjige dr. Abdullaha bin Ibrahima et-Tavila.
Allam je 19. i trenutni vrhovni muftija Egipta, naslijedivši na tom položaju Ali Džuma’a.

IslamBosna.ba