Kako je Avazu potvrđeno iz nekoliko nezavisnih izvora, Sjedinjene Američke Države su zainteresirane za eventualni ponovni Ešdaunov angažman u BiH, a tu ideju svesrdno podržava i nekoliko evropskih vlada, na čelu s Velikom Britanijom.

Veliki kalibar

SAD i nekoliko evropskih država traže da se na mjesto visokog predstavnika imenuje neko velikog kalibra, dok EU želi što je prije moguće naći nasljednika Miroslava Lajčaka.

Ashdown se, čini se, nameće kao prihvatljivi kompromis Zapada. On je u penziji, ali je veoma angažiran u izradi prijedloga za rješavanje problema s kojima se svijet susreće kako na Balkanu, tako i u centralnoj Aziji.

Svojevremeno je trebao biti specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Afganistan, ali se tome u posljednjem trenutku suprotstavio predsjednik te azijske države Hamid Karzai.

Ideju da Ashdown bude angažiran u BiH, Stejt department diskretno razmatra već nekoliko dana, dok Evropska unija ne samo da testira spremnost 27 zemalja članica da prihvate eventualnu Ashdownovu nominaciju, već i lobira da on što prije dođe u BiH.

Situacija je takva da Vašington razmatra ko bi mogao biti. Tokom razgovora iskrslo je ime Ashdowna. Ne znam šta bi mogao biti ishod.

Traži se neko ko je ozbiljan, iz velike zemlje i ko ima strateški plan iza kojeg bi mogla stati cijela međunarodna zajednica. Priča o Ashdownu je signal da se međunarodna zajednica mora uozbiljiti
– kaže jedan od naših sagovornika, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Ashdown je suzdržano reagirao na informaciju da je njegovo ime u igri za novog visokog predstavnika.

Na raspolaganju

U kratkoj izjavi za Dnevni avaz ovaj britanski političar nije direktno odgovorio na pitanje da li bi prihvatio posao u BiH.

Svima je poznata moja vezanost za BiH. Moram reći da sam jako zabrinut rastućom krizom u vašoj zemlji. Uvijek sam jasno stavljao do znanja da sam spreman uraditi sve što se od mene traži kako bih pomogao BiH da nastavi svoj napredak u reformskom procesu kao suverena i jedinstvena država na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji – kazao je Ashdown.

Šta će reći Rusi?

Velika nepoznanica je stav Rusije ukoliko Ashdown bude nominiran.
Zvanična Moskva stavila je veto na izbor britanskog diplomate Emira Džonsa Perija (Emyr Jones Parry), nakon čega je nominiran austrijski diplomata Valentin Incko (Intzko). No, njegovom izboru usprotivile su se SAD tražeći snažnijeg kandidata.

U Washingtonu i Londonu vjeruje se da bi Rusija, prepoznatljiva po obrtima u diplomatskoj praksi, mogla čak i prihvatiti Ashdowna kao signal dobre volje i spremnosti da pomogne zaustavljanju rastuće nestabilnosti na Balkanu.

Izvor: Dnevni Avaz

Leave a Reply

*

captcha *