IslamBosna.ba– Ja vjerujem u Allaha jer On vjeruje u mene… i On vjeruje također u tebe. Vjerujte u Njegov plan za vas, pouzdajte se u Njegove smjernice vama, jer On vjeruje u vas, On se pouzdaje u vas.
Pojedini bi možda pokušali da ospore tvrdnju da Allah vjeruje u nas i da ima povjerenja u nas. Za mene to nije iznenađujuće. Allah nije stvorio ništa uzalud. Sve što On radi ima svrhu. Njegovo stvaranje čovječanstva je učinjeno s namjerom.
Zašto smo stvoreni? Veliki broj muslimana će automatski odgovoriti: Da obožavamo Allaha. To je istina, ali zašto Allah želi da bude obožavan? Osim toga, što je stvorio sve ostalo- zvijezde, planete, šume, mora, planine, životinje,….
Bez pretpostavke da znam Allahove namjere, i vraćajući se u stvarnost ljudi, napravit ću jednostavnu opservaciju. Kao pisac, stoga pišem, i ja sam pisac jer pišem.
Isto važi i za slikara ili bilo kojeg drugog umjetnika. Pretpostavljam ukoliko pitate slikara zbog čega slika, on vam može dati različite odgovore:
“To me čini sretnim”
“To je moja strast.”
“Da izrazim svoje ideje.”
“Da bih zaradio.”
“Ne znam, radim to.”

Suština je u tome da je priroda slikara da slika, to je njegovo poziv, njegova funkcija. On je slikar, zato što slika, ili on slika jer je slikar. Ista razlika.
Allah je el-Halik, Stvoritelj. To je jedno od Njegovih imena, jedno od Njegovih atributa. On je izrazio ovaj atribut stvaranjem. Vi ste dio toga, pa i ja- a tako je i plavi kit, Kilimandžaro, Veliki Kanjon, delfin, miš i ameba. Sve što je Allah stvorio je izvanredno po svojoj funkciji i zastrašujuće složeno po svom dizajnu. Sve što je On stvorio je lijepo i svrsishodno. Uključujući i tebe i mene.
Stvaranje je čin ljubavi. To je čin vjere. Stvoritelj te voli i vjeruje u tebe. Vjeruj u Njega, vjeruj u sebe, vjeruj u čovječanstvo, i vjeruj u jedinstveni put koji je Allah izabrao za tebe.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Veal Abduldževad

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba