„Skupština KS je usvojila Zakon kojim se omogućuje svakom roditelju da izabere ili da njegovo dijete uči o vjeri i vjerama  kroz predmet Vjeronauka,  ili da kroz alternativni predmet, oslobođen svake ideološke odrednice, uči o društvu, kulturama i religijama. Svojom apelacijom Ustavnom sudu, i obrazloženjima Premijer Musić je legitimirao zahtjeve nekadašnjih stanovnika Maoče koji su tražili da se Muzička kultura izbaci iz Nastavnih planova i programa, jer se kosi sa njihovim svjetonazorom i ohrabrio sve buduće, formalne ili neformalne skupine, da po svom nahođenju i shodno svom svjetonazoru određuju šta treba, a šta ne treba biti u Nastavnim programima naših škola.

U vremenu kada se problemi u Kantonu Sarajevo samo gomilaju – u komunalnoj oblasti, u privredi, u kulturi, u obrazovanju, nemoćan da se uhvati u koštac sa njima i rješava ih, Premijer se dosjetio  oprobanog recepta skretanja pažnje javnosti i ponovo aktualizirao pitanje Vjeronauke. 

U vremenu kada je maloljetnička delinkvencija u stalnom porastu, kada su se i oružani sukobi uselili u obrazovne intitucije, kada se droga  nudi na školskim kapijama, umjesto da brine i bdije nad provedbom  Zakona  koji obezbjeđuju sigurnost i i koji  preveniraju ovakve tendencije, Premijer je otkrio da je problem Vjeronauka.

U vremenu kada se vjernicima, posebno muslimanima, upućuju  najprimitivnije uvrede i osporavanja njihovih prava, Premijer nije našao za shodno da stane u zaštitu njihovih prava, nego im  upućuje novogodišnju čestitku u vidu apelacije kojom poručuje da se on bori i da će se boriti za prava  onih koji su za NIŠTA.

NIŠTA,  ili borba za NIŠTA, ili još preciznije- borba za prava onih koji su za NIŠTA  postaje brend ove Vlade. NIŠTA je njena svakodnevica,  a vjerovatno će biti i njen epitaf”, kaže se na kraju saopćenja.

 

(rijasetba)

Leave a Reply

*

captcha *