IslamBosna.ba– Visoki dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kazao je u subotu kako politika Turske prema susjednim arapskim državama nije razumna i savjetovao je Tursku da počne poštovati njihov suverenitet.

Odnosi između dvije zemlje su pooštreni nakon što je Ankara podržala Katar nakon što su prošle godine Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat nametnuli sankcije Dohi zbog navodne podrške militantima. Katar negira optužbe.

“Nije tajna da arapsko-turski odnosi nisu baš najbolji”, napisao je na Twitteru državni ministar vanjskih poslova UAE, Enver Karkaš.

“Kako bi se povratila ravnoteža, Ankara mora poštovati arapski suverenitet i ponašati se prema svojim susjedima mudro i racionalno”, kazao je on.

UAE smatraju da predstavljaju bedem protiv političkih oblika islama, a AK stranku turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana smatraju pristalicom grupa poput Muslimanske braće, kojoj se protive.

U decembru ministar vanjskih poslova UAE Abdullah bin Zajed en-Nahjan je na Twitteru podijelio objavu koju je Erdoan nazvao uvredom. On je oštro kritikovao provokacije i napad na nekadašnjeg osmanskog guvernera Fahreddin pašu i Turke. Erdoan je također kazao da je jasna i pozadina takvih napada na Tursku iz nekih krugova establišmenta arapskih zemalja i da je riječ o njihovom pokušaju da prikriju vlastite nesposobnosti, pohlepu i izdajništvo.

IslamBosna.ba