Obećavajući razvoj situacije s početka 2012. godine je zaustavljen, a političke stranke su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim nivoima, piše Inzko. “U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline”.

U isto vrijeme, vodstvo Republike Srpske intenziviralo je svoju šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja same suštine Mirovnog sporazuma. Izjave visokorangiranih zvaničnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Dejtona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, informirao je Inzko Vijeće sigurnosti UN-a.

Što se tiče pet ciljeva i dva uslova koje je postavilo Vijeće za provedbu mira, vlasti BiH učinili su malo na implementaciji preostalih obaveza. Visoki predstavnik je naglasio da bi suspenzija supervizije za Distrikt Brčko mogla predstavljati važan korak u pravcu realizacije ovog cilja, dok je značajna odluka Ustavnog suda BiH osigurala pravni presedan i dala smjernice za rješenje državne i vojne imovine.

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak kada će predstaviti izvještaj.

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *