IslamBosna.ba- Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava pozvala je u utorak da se ukine imunitet zvaničnicima koji su umiješani u nestanak saudijskog novinara.

“S obzirom na ozbiljnost situacije oko nestanka gospodina Hašugdžija, vjerujem da bi odmah trebalo odstupiti od nepovredivosti ili imuniteta relevantnih prostora i službenika koji su dodijeljeni sporazumima poput Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1963. godine”, kazala je Michelle Bachelet u saopćenju.

Bachelet je naglasila da ‘po međunarodnom zakonu, i prisilni nestanak i vansudsko ubistvo predstavljaju vrlo ozbiljne zločine, a imunitet se ne bi smio koristiti za sprečavanje istrage o tome šta se dogodilo i ko je odgovoran.

“Dvije sedmice je jako puno vremena da vjerovatna scena zločina ne bude potvrgnuta punoj forenzičkoj istrazi”.

Saudijska Arabija mora podići imunitet konzulu i zvaničnicima.

Glasnogovornik Bacheletove, Rupert Colville je kazao da je povjerenica u kontaktu s Saudijcima po ovom pitanju.

“S obzirom na činjenicu da postoji jasan dokaz da je gospodin Hašugdži ušao u konzulat i da nije više viđen od tada, breme je na saudijskim vlastima da otkriju šta se s njim dogodilo od tog trenutka”, kazala je Bachelet.

Američki mediji su prenijeli u ponedjeljak kako Kraljevina razmatra da prizna da je Hašugdži umro nakon ispitivanja koje je krenulo po zlu nakon namjeravane otmice.

IslamBosna.ba