… ruske firme, koji su ustvari bili novinari. Novinari “The Sunday Timesa” su nekim poslanicima ponudili 100.000 eura ako u parlamentu predlože određene amandmane na zakone u oblasti bankarstva, što su slovenački poslanik i još dvojica drugih prihvatili.

Pored Zorana Talera, za korupciju su optuženi i rumunski poslanik, bivši šef diplomatije i potpredsjednik vlade Adrian Severin, kao i bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Ernestom Štraser.

Televizija Slovenija je objavila snimak razgovora Talera sa novinarima “lobistima” iz kojeg je jasno da ponuđeni mito od 100.000 eura Taler nije primio, ali i da je na njega pristao. Po ocjeni parlamentarne komisije za borbu protiv korupcije i pristanak je sam po sebi “čin korupcije koji je kažnjiv”.

Taler je, međutim, kazao da nije planirao da primi mito već da vidi ko stoji iza ponude, piše Jabiheu.ba.

– Vodio me isključivo motiv da utvrdim ko stoji iza ponovnog pokušaja kompromitacije, a postupke sam vodio na svoju ruku – rekao je Taler za list “Delo” i dodao da “gledano iz današnjeg ugla poneka stvar bi se dala izvesti i drugačije”.

Taler je najavio da će kada se situacija razjasni podnijeti tužbu protiv “The Sunday Timesa” i njegovih novinara. Urednik “The Sunday Timesa” Jonathan Calvert izjavio je da je sličnom metodom njegov list već istraživao u nekoliko navrata i da je ona u skladu sa britanskim novinarskim kodeksom.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *