“Sjedinjene Američke Države osuđuju presudu izrečenu pastoru Youcefu Nadarkhaniju “Izvršenje smrtne kazne bi bilo novi dokaz potpunog prezira iranskih vlasti prema slobodi vjeroispovijesti”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Nadarkhani (34)  je prešao na kršćanstvo u 19. godini i postao pastor male evangelističke zajednice nazvane “Iranska crkva”.

Uhapšen je u oktobru 2009. godine i osuđen na smrt zbog otpadništva od vjere, u skladu sa šerijatom na snazi u Iranu za muslimane koji se odriču svoje vjere. Sudsko gonjenje se poništava ako se osuđenik “pokaje” i odustane od konverzije.

U julu je Iranski vrhovni sud poništio prvu presudu o smrtnoj kazni za otpadništvo pastora iz Rashta izrečenu 2010. godine i vratio predmet lokalnom sudu tražeći da se optuženi pokaje. Pošto Nadarkhani to nije učinio, ostaje moguća njegova smrtna kazna.

“Pozivamo iranske vlasti da oslobode pastora Nadarkhanija i da poštuju svoju obavezu zaštite najelementarnijih ljudskih prava među kojim je sloboda vjeroispovijesti”, kazao je Jay Carney.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *