Barel sirove nafte na londonskom je tržištu poskupio 1,08 dolara, na 116,48 dolara. Dan ranije dosegao je 116,48 dolara, najvišu razinu od 16. augusta. Na američkom se tržištu prodavao po 44 centa višoj cijeni, od 97,61 dolara, javljaju agencije.

Njemački je ustavni sud u srijedu presudio da Njemačka može ratificirati novi evropski krizni fond i proračunski sporazum pod uvjetom da eventualno povećanje njemačke izloženosti fondu u budućnost odobrava njemački parlament.

“Mislim da to treba promatrati kao pozitivan korak na dugom putu rješavanja dužničke krize u eurozoni. Mislim da će tržišta biti relativno zadovoljna tom objavom i postavljenim uvjetima”, rekao je Henk Potts iz Barclays Wealtha.

U fokusu je i dvodnevni sastanak američke centralne banke koji počinje danas. Tržišta uvelike očekuju nove monetarne poticaje za posustalo američko gospodarstvo, koji bi pomogli da se poboljšaju izgledi za sumornu potražnju.

Ponovo su aktualni i geopolitički rizici, poput napetosti između Irana i Izraela, nakon što su mediji izvijestili o pogibiji američkog veleposlanika u Libiji i još tri djelatnika veleposlanstva u raketnom napadu.

Međunarodna agencija za energiju IEA odvojeno je potvrdila važeće prognoze o potražnji za naftom, predviđajući stabilan rast potražnje u ovoj i idućoj godini, za oko 800.000 barela dnevno. Njezin izvještaj nije značajnije utjecalo na naftna tržišta.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 112,68 dolara, što znači da je bila 36 centi viša nego dan ranije.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *