Sposobnost pravosuđa BiH da procesuira ovakve slučajeve teškog kriminala svakako će biti pozdravljena i pohvaljena i u institucijama EU, ali ona ipak najviše koristi samim građanima BiH” – pojasnio je Svoboda za današnji “Dnevni avaz”.

        U Briselu smatraju da procesuiranje Turkovićeve grupe pokazuje može li se pravosuđe u BiH nositi sa organizovanim  kriminalom.

        Optužnica tereti Turkovića da je od početka 2005. do septembra 2010. godine organizovao i rukovodio grupom čiji je cilj bio neovlašten promet heroina i kokaina, ali i koja je zajedničkim djelovanjem organizovala, pripremila i pokušala da ubije drugo lica na svirep i podmukao način, te je eksplozijom izazvala opštu opasnost za život i imovinu većeg obima.

        Zijad Turković je 21. jula u Sudu BiH priznao da je pokušao da ubije Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret.

        Sud BiH prihvatio je sporazum  o priznanju krivice, sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženih Danijela Planinčića i Ermina Delića i izrekao presudu kojom su Planinčić i Delić proglašeni krivim.

        Ermin Delić proglašen je krivim za pokušaj ubistva i osuđen na kaznu zatvora od jedne godine, a Danijel Planinčić za organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima ubistva i teškog ubistva, za šta mu je uzrečena kazna zatvora od šest godina i šest mjeseci. Planinčiću je produžen pritvor koji može trajati najviše devet mjeseci, i to do 13. juna 2012. godine.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *