Kad će nova komisija biti operativna, još niko ne zna jer još, kako je kazano za Večernji list, nisu izabrani njeni novi članovi, a starima je istekao mandat. Kako će zaključak Vijeća ministara da se intenziviraju razgovori sa Hrvatskom u pogledu primjene Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, i postignu pravično razgraničenje na moru, primijeniti – ne zna ni bivši član državne Komisije za pitanje granice između BiH i RH Željko Obradović.

“Zasad od toga posla nema ništa, treba imenovati nove članove Komisije, i riješiti to pitanje do ulaska RH u članstvo EU-a, odnosno do početka primjene schengenskog sporazuma”, kratko je kazao Obradović. S druge strane, Vijeće ministara u svojoj ovosedmičnoj odluci zadužuje državnu Komisiju za integrisano upravljanje granicom da tokom pregovora o izmjenama Ugovora o određivanju graničnih prelaza između BiH i Hrvatske pokrene i provede proceduru uspostave i otvaranja pomorskog graničnog prelaza. Kako bi izbjegle međugranični spor sličan onome koji godinama vode sa Slovenijom, vlasti Republike Hrvatske iskazale su iskrenu spremnost za rješavanje preostalih spornih međugraničnih pitanja između RH i BiH.

Rješavanje međugraničnih sporova bila je tema na prije nekoliko mjeseci održanom službenom susretu tročlanog Predsjedništva BiH sa predsjednikom RH Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor. Tada su se spominjala kompromisna rješenja oko definisanja konačne međugranične crte oko Neumskog zaljeva. U definisanju konačne međugranične crte između BiH i RH, kao što je Večernjak već pisao, na stolu su ponuđena tri moguća rješenja. Prvo je da dvije države potpišu sporazum o graničnoj crti koja u 99,5 posto svoje dužine uopšte nije sporna, a nakon toga riješe i pitanje razgraničenja u Neumskom zaljevu.

Prema drugoj opciji, o kojoj je razgovaralo Predsjedništvo BiH sa vodećim ljudima vlasti Hrvatske, moguće je da državne komisije iziđu ponovo na teren radi mogućih korekcija međugranične crte. I po trećem najgorem prijedlogu, koji je takođe u igri, traži se da u cijeli spor u Neumskom zaljevu uđe međunarodna arbitraža, odnosno Međunarodni sud pravde u Haagu.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *