Njihova studija pod nazivom “Afganistanska tranzicija: varijable koje nedostaju” svojom objavom koincidira sa velikim NATO summitom u Portugalu koji se u najvećem dijelu bavi upavo Afganistanom. Studija je nastala nakon anketiranja 1.500 afganistanskih muškaraca u oktobru 2010. Istraživanje su provodili afganistanski anketari, pišu hrvatski mediji.

Istraživanje pokazuje i kako se zahtjev za stvaranje Paštunistana, nezavisne države u kojoj bi živjeli Paštuni nalazi visoko na listi prioriteta tamošnjeg stanovništva.

Čak 40 posto ispitanika sa juga zemlje vjeruje da su strane trupe u zemlji sa namjerom uništenja islama i Afganistana. 65 posto smatra da NATO-ISAF ubija više civila od talibana.

Od 500 ispitanika u sjevernom Parwanu i Panjshiru 42 posto nije znalo navesti pozitivne strane demokracije.

Gotovo 61 posto ispitanih smatra da afganistanske snage sigurnosti neće moći osigurati mir nakon povlačenja stranih trupa. 81 posto ih smatra da će se Al-Oaida vratiti u zemlju ako talibani povrate svu svoju moć. Više od pola ih misli da afganistanska policija pomaže talibanima, a 25 posto smatra da će se ona na kraju i priključiti talibanima.

“Moramo objasniti Afganistancima zašto smo u njihovoj zemlji, pokazati im i uvjeriti ih da im je budućnost bolja sa nama nego sa talibanima. Postojeći informacijski vakuum pune talibani svojom propagandom”, apelira predsjednica ICOS-a Norine MacDonald.

24sata.info

Leave a Reply

*

captcha *