Dva puta na put je stao Portugal, a sada redom čekaju Grčka, Slovačka, Litva, Latvija i Lihtenštajn…, s tim da se Sušić nada da do novog Portugala uopće neće doći.Hoće li BiH, kao što je rekao, na jedno veliko natjecanje otići direktno, s prve pozicije? Je li bh. tm zaista toliko dobar? Sumnje je podgrijala izjava predsjednika Komisije za normalizaciju Ivice Osima. On je nedavno izjavio da je reprezentacija precijenjena, da je javnost bez pokrića diže u nebesa…

– Zavisi kako ljudi gledaju na to. Treba biti realan, ali isto tako znati i to da smo dvadeseta reprezentacija svijeta. Sad…, je li to naša realna pozicija?Sigurno da nam je mjesto među trideset najboljih. A sumnje postoje iz realnih razloga. Sušić ih dobro zna.

– Svaka kvalitetnija reprezentacija mora imati najmanje dvije momčadi, a činjenica je da ih mi nemamo. Kad su svi zdravi i spremni to je u redu, ali čim nas nagrizu ozljede drukčije je, više to nije isto. Sve uzmite u obzir i oni koji smatraju da je reprezentacija precijenjena, pravo na takvo mišljenje imaju. Ali mi smo su u situaciji u kojoj jesmo našli zahvaljujući rezultatima koje smo napravili. Nije to bila slučajnost.

A pod rezultatima Sušić misli na sljedeće…

– Igrali smo neriješeno s Francuskom, Portugalom i Grčkom, pobijedili Bjelorusiju, Rumunjsku…, igrači su u tom razdoblju i dobili na samopouzdanju, vjerujem da smo i u očima javnosti tu dobili na povjerenju.

Nema problema sa “starim igračima”

Javnost je zaista počela vjerovati, bez obzira na lisabonski potop. BiH ima snažnu nogometnu dijasporu, a tako bi trebalo biti i u predstojećim kvalifikacijama. U njih Sušić želi ući s istim igračima osnaženim s nekoliko mlađih imena koja dolaze. Jasno, odmah se povlači pitanje nekoliko starijih igrača.

– Rahimić je momak koji me nikada nije razočarao. Dok god mogao igrati, postojat će mogućnost da mu uputim poziv. Naravno, to će, kao i slučaju svih ostalih igrača, ovisiti o tome koliko će igrati u svom klubu. Ovog puta ću zažmiriti, nema oprosta za one koji ne igrali u svojim klubovima…, nebitno zvali se oni Mismović, Medunjanin ili Ibričić. Ne može se ne igrati u klubu, a onda doći nespreman u reprezentaciju i dati nekih dvadeset minuta. To ne može biti dovoljno.

Sušić je ovdje očito htio nešto jasno i glasno poručiti, mada treba znati da dosta naših igrača ne igra u klubovima…, a onda se vratio na problem kojeg, kako on kaže, zapravo nema.

– Dakle Rahimić je i dalje tu, kao i Hasagić koji je najboljim godinama za vratare, kao i svi ostali igrači. To nije problem.

Nekoliko mlađih igrača uskače

Nisu problem ni mladi igrači, njih ima. Popularni Pape u glavi ih ima već nekoliko, no imena barem neko vrijeme želi zadržati za sebe.

– U U21 reprezentaciji definitivno ima nekoliko imena na koje treba ozbiljno računati. Zahirović se već dokazao, ali ima tu još momaka…, samo ne bih ih sada imenovao. Da se ne bi umislili.

Muhamed Bešić je jedan od tih mlađih igrača. Njegovo vrijeme dolazi, ali i on je jedan od onih koji ne igraju.

– Dao sam mu priliku, protiv Meksika je čak bio jedan od najboljih na terenu. Ali on u Hamburgu nije igrao i to je naravno problem. A od toga sve ovisi. Vidjet ćemo što će se s njim događati u budućnosti. On je i jasno među U21 reprezentativcima koje treba provjeravati, ali ne namjeravam uzimati te igrače ako će to oslabiti tim u njihovim kvalifikacijama.

Ova će godina, kao i prethodne Sušićeve dvije na kormilu reprezentacije, biti poprilično prometne po pitanju transfera njegovih igrača u Europi. Čeka se gdje će Medunjanin, Muslimović, Hoffenheimovci Salihović i Ibišević uvijek su u tim pričama… Izbornik to vidi kao vrlo pozitivnu stvar.

Ne bih obećavao, ali što se mora…

– Velika je stvar kada igrač pređe u klub u kojem je zadovoljan. Pogledajte samo Džeku. Manje igra nego u Wolfsburgu, ali opet igra dosta utakmica i što je najvažnije – zadovoljan je. Velika je stvar i za Lulića da iz jedne Švicarske ode u Lazio, gdje je standardan. Kao i za Pjanića, koji u Lyonu nije igrao previše prošle sezone. To svakako pozitivno utječe na reprezentaciju.

I onda, da se opet vratimo na početak i ono postavljanje ciljeva za rujan kada počinju kvalifikacije…

– Ja ne mijenjam mišljenje. Treba ići na prvo mjesto. Jer mi, barem ja tako mislim, imamo bolje igrače od Grčke, od Slovačke također. Imamo ih više u boljim klubovima. Važno je da ne bude ozljeda, da ih što više igra u svojim klubovima, a onda ćemo vidjeti. Nisam čovjek koji obećava, kao npr. ovaj trener koji je sada preuzeo Tursku (Abdullah Avcı, op. a.) koji je rekao da će Turska biti prva u skupini s Nizozemskom. Sve je moguće, ali učinit ćemo sve da bismo uspjeli.

Sušić će o svemu ovome još neko vrijeme razmišljati u Sarajevu. Pariz ga, kako kaže, neko vrijeme neće vidjeti.

Zenici svaka čast, ali…

Zeničko krumpirište, kako Bilino polje nazvaše Portugalci, hram je bh. nogometa, ali prema Sušiću – bh. reprezentacija treba novi dom.

– U Zenici uvijek imamo veliku podršku i dobro igramo tamo, ali stadion je mali, Savez uvijek gubi na tim utakmicama. Imamo Koševo, ali ono ne zadovoljava uvjete. Ne znam što se tu može napraviti u dogledno vrijeme, do kraja kvalifikacija teško. Ali jedno je činjenica – Komisija za normalizaciju čini sve da nam olakša posao.

Igrači iz Premier lige? Teško…

Premier liga BiH i reprezentacija. Odnos se do sada uglavnom gradio na “nevažnim” utakmicama (dvije s Poljskom), a zaključak bi nakon svake od tih utakmica bio – nije to toliko loše kako se misli. Sušić želi biti iskren, piše Dnevni list.

– Male su šanse da netko iz Premier lige zaigra u reprezentaciji. Možda treći vratar, što je do sada bio Avdukić. Treba biti realan. Ti igrači igraju tu zato što ne mogu van. Ne znam što se može učiniti da se stanje promijeni i ode nabolje, ali zasada je tako. Vidio sam ja to i dosta dobrih utakmica, ali u našem prvenstvu jednostavno ne mogu tražiti igrače za reprezentaciju.

Brazil skoro pa dogovoren

Kako sada stvari stoje, Sušić će za prvog protivnika u 2012. imati Brazil…, krajem veljače u Švicarskoj.

– Koliko znam, ta je utakmica blizu finalnog dogovora. Vjerojatno ćemo to znati u sljedećih sedam dana. Zadržat ću se u Sarajevu vjerojatno dok se to ne riješi. Znam da smo dogovorili utakmicu s Irskom tamo 26. maja, a do početka kvalifikacija trebali bismo odigrati ukupno četiri provjere, pa ćemo još vidjeti.

Izvor: vijesti.ba/KIP.ba

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *