MICHIGAN – Među više od 3.000 nelegalnih imigranata i osuđenih kriminalaca koji su ovih dana uhapšeni u SAD-u, ima i državljana naše zemlje. Za sada nije poznato koliko je državljana BiH uhapšeno niti njihov identitet. Riječ je o najvećoj akciji koju je Služba za migracije SAD-a (ICE) izvela u svojoj historiji. Akcija je provedena prethodnih nekoliko dana u 50 američkih država, a uhapšeno je oko 3.200 ilegalnih imiganata.

Prema pisanju lista “Detroit Free Press”, u Michigenu je uhapšeno 67 osoba. Od njih je najveći broj iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa, Kube, Iraka, El Salvadora, BiH, javlja list. Dnevnik “Boston Herald” objavio je da je među uhapšenima u Novoj Engleskoj 27-godišnji državljanin BiH, koji je ranije osuđivan za vožnju u pijanom stanju, posjedovanje kokaina i ekstazija te krađu u prodavnicama. Nije isključeno da ima državljana BiH i u drugim saveznim državama.

Od ukupnog broja uhapšenih, 2.834 su stranci koji su ranije osuđivani, uključujući 149 seksualnih prijestupnika i 50 članova organiziranih bandi. Među uhapšenima su oni koji su osuđivani za ubistva, pokušaj ubistva, trgovinu drogom, zloupotrebu djece, oružane pljačke, kidnapiranja, seksualne zločine protiv maloljetnika i terorističke prijetnje.

Nakon jučerašnjeg upita, Ministarstvo vanjskih poslova kontaktiralo je Ambasadu BiH u Washingtonu i Konzulat u Chicagu.

– Od njih smo dobili odgovor da vlasti SAD-a nisu u posljednje vrijeme dostavile nijedan akt kojim bi tretirale pitanje ilegalnih migracija kroz ulazak državljana BiH u SAD. Prema tome, naša predstavništva u SAD-u nemaju tu informaciju – kazao je Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova za Avaz.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *