Kada bh. patrioti poruče usijanim glavama iz RS da su spremni svim sredstvima braniti državu BiH, tamošnjim nacionalistima diže se kosa na glavi, a kada neko važan iz međunarodne zajednice kaže da je priča o samostalnoj RS običan balon od sapunice, onda u političkoj Banjoj Luci nastaje histerija.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, u intervjuu za ugledni bečki „Kurir“, izjavio je da ne smatra da je moguće otcjepljenje RS-a od BiH, ocijenivši da bi to predstavljalo “posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati”

Inzko je istakao da to međunarodna zajednica nikada ne bi odobrila, a ni on kao visoki predstavnik.

“Raspad Jugoslavije je završen. Daljih otcjepljenja više neće biti”, rekao je Incko.

Nije se dugo čekalo na reakcije jastrebova iz Dodikovog jata.

Ako se raspala onako ‘skladna’ komunistička Jugoslavija i Sovjetski savez, držan ogromnom vojnom silom, sve se može raspasti, pa i BiH, zapjenušao je Rajko Vasić.

Vjera hrišćanska

Njegov partijski šef Milorad Dodik ponovio je da je OHR odavno trebalo da bude zatvoren i da najmanje zavisi od Valentina Incka kako će se procesi dalje odvijati.

“Hrišćanska vjera poručuje `o pokojnicima sve najbolje` i ne treba govoriti na način na koji je Incko govorio”, nadobudno je i podcjenjivački, u svom stilu, naglasio Dodik.

Dušanka Majkić je komentarišući izjavu visokog predstavika izrazila nadu “da je njegov kraj  blizu”. 

“Stavljati se tako otvoreno na stranu jednog naroda u BiH znači da je visoki predstavnik oličen u Valentinu Incku uveliko pomogao da se odnosi u BiH ne poprave, nego da budu na stranputici”, smatra Majkić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić otišao je najdalje. Ocijenio je da je Inckova izjava “vrlo opasna i krajnje neprimjerena provokacija Srba u BiH”.

Nečuveno!!!

Za srpske političare je provokacija, uvreda i svrstavanje na bošnjačku stranu to što ih je Incko podsjetio da je RS nastala etničkim čišćenjem nesrpskog stanovništva. I zato ga ekspresno treba otjerati iz BiH.

Pritom srpskim nacionalistima, očito, ništa ne znače brojne presude Haškog tribunala, koje Incko svakako ima u vidu, a koje potvrđuju da je glavnu ulogu u etničkom čišćenju i genocidu imala Srbija i da su glavni izvođači na terenu bili vojska i policija RS.

Propagandna gumica

Dodik i njegova svita sada bi da se sve to pobriše njihovom lažljivom i agresivnom propagandnom gumicom. Zato, svakog ko progovori o srpskim zločinima odmah preporučuju za odstrel i proglašavaju ga neprijateljem Srba. Nigdje ni trunke pokajanja ni svijesti o razmjerima užasnih zločina koji su devedesetih godina prošlog stoljeća počinjeni u ime srpskog naroda.

No, to što srpska politička elita više uživa u zabludama i lažima ne znači da drugi trebaju da šute i da paze da ih ne probude iz opasnog zločinačkog sna.

Ne lipši magarče do zelene trave. Tako se u najkraćem može opisati dvodecenijski učinak velikosrpske politike na prostoru bivše Jugoslavije. Milošević je Srbima obećavao granicu na liniji Karlobag – Virovitica. Dodik uvjerava svoje podanike da je raspad BiH i pripajanje Srbiji samo pitanje pogodnog trenutka. Ništa se od toga nije desilo, niti će se ikad desiti.

Velikosrpski magarac na kraju će ipak lipsati.

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *