Desimir Živanić, najveći proizvođač živine u BiH, kaže da je za izvoznike i dalje veliki problem doći do izvozne dozvole za plasman proizvoda na susjedna tržišta, navodeći da se u domaćem ministarstvu brzo završi potrebna procedura, ali da velike probleme imaju uvoznici u Srbiji i Hrvatskoj kojima treba da bude isporučena roba, pošto teško dobijaju odobrenje za uvoz.

Živanić, koji je vlasnik živinarske farme “Živanić DS”, rekao je da je njegova posljednja pošiljka za Srbiju morala da provede u karantinu sedam dana i da je po svakoj hladnjači morao platiti 1.100 evra za ispitivanje, čime je praktično kilogram piletine u startu opterećen za 10 feninga, pišu „Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, još je teže izvoziti kada je riječ o Hrvatskoj, jer njihova stručna komisija hoće da dođe u BiH da bi pregledala farme, klaonice i hladnjače, pa da po povratku napravi izvještaj i eventualnu dozvolu.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić rekao je da pošiljke mesa koje ulaze u BiH podliježu uzimanju uzoraka i kontroli, ali da su te procedure u susjednim državama duže i skuplje.

Nedić nije mogao precizirati koliko košta analiza uzoraka mesa koje ulazi u BiH, jer to zavisi od laboratorija i vrsti analiza.

On je rekao da je obaveza da se utvrdi higijenska ispravnost i kvalitet proizvoda, a prema vrsti i količini pošiljke inspektor procjenjuje i uzima određen broj uzoraka koji su neophodni da se procijeni da li je pošiljka ispravna ili ne.

Nedić je napomenuo da je u BiH karantin obavezan za životinje koje se uvoze i koje će se koristiti za reprodukciju ili tov, dok se za smrznuto meso samo čeka rezultat analize.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da odnos susjednih zemalja ne treba da čudi, ako je poznato da je Hrvatska i zvaničnim dokumentima preporučila maksimalnu zaštitu domaće proizvodnje vancarinskim barijerama, što je direktno kršenje Cefte.

Usorac smatra da je razlog za ovakvu situaciju i taj što se Ustavni sud BiH počeo baviti politikom tako što je suspendovao zakon o zaštiti domaće proizvodnje.

Svevijesti.ba

Leave a Reply

*

captcha *