Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Van Lynden je, međutim, ostao pri iskazu da je većina granata pogađala civilne objekte iz kojih nije bilo otvaranja vatre na srpske položaje.

Mladić je optužen je za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem. Na teret mu je stavljen i genocid u Srebrenici i u još sedam opština u BiH, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Branilac Lukić sugerisao je da Van Lynden nije znao gdje su u Sarajevu bile raspoređene snage Armije BiH (ABiH), te da je stoga izvještavao da VRS nasumično granatira čitav grad.

Svjedok je prihvatio da nije znao za raspored svake jedinice ABiH, ali je rekao da je nekoliko puta obišao njihove položaje.

Odbacujući sugestiju da su snajperisti i artiljerija ABiH pucali iz zgrada gradske bolnice i Kasarne “Maršal Tito” u centru Sarajeva, Van Lynden je kazao da tokom boravka u gradu 1992. godine to nikada nije vidio iako je u bolnici, koju su pogađale granate, bio smješten sa ekipom.

“U izvještajima ste govorili da se Sarajevo briše sa lica zemlje. Nije izbrisano, složićete se?”, pitao je Mladićev advokat.

“Grad je bio teško granatiran, ali nije izbrisan sa lica zemlje”, odgovorio je Van Lynden.

Ratni dopisnik Sky televizije naglasio je, međutim, da je VRS bila “vrlo sposobna” da na vojne mete “usmjeri preciznu i ciljanu vatru”.

Nasuprot tome, kako je posvjedočio, artiljerijska vatra na Sarajevo bila je neselektivna.

Tvrdnju Mladićeve odbrane da je u Sarajevu bilo “mnogo naoružanih civila”, svjedok je djelimično prihvatio, rekavši da je vidio civile sa oružjem, ali i uniformisane ljude.

Van Lynden je, međutim, odbacio tvrdnju branioca Lukića da vlasti u Sarajevu nisu dozvoljavale “hiljadama Srba”, ali i ostalih civila, da napuste grad.

Svjedok je kazao da je, “kao u svakom ratu”, bilo teško prijeći liniju fronta, ali da je vidio civile kojima je to uspjelo.

Upitan da li je znao da su se na strani ABiH borili mudžahedini, Van Lynden je rekao da nijednog nije vidio, iako je za to čuo.

Dodao je da je na jednom položaju bosanskih Srba zatekao Japanca, koji mu se predstavio kao “japanski četnik”.

Tokom današnjeg zasjedanja, sudija Bakone Moloto, koji vodi suđenje u odsustvu predsjedavajućeg Alphonsa Orieja, upozorio je Mladića, nakon što se on suviše glasno obraćao svojim advokatima, da ne narušava red u sudnici ili će iz nje biti izbačen.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *