Veća podložnost

– Narkolepsija, i to uglavnom kod mlađih osoba, nije primijećena kod ranijih vakcinacija. Bolest je češća u Švedskoj, Finskoj i na Islandu nego u drugim zemljama. U studiji Globalnog komiteta o sigurnosti vakcina WHO-a obrađeni su i podaci iz finskog istraživanja, u kojem se navodi da su djeca koja su primila vakcinu protiv gripe “pandemiks”, deveterostruko podložnija narkolepsiji nego ona koja nisu vakcinisana – saopćeno je iz WHO- a.

Komitet je saglasan da se provede dodatna istraga o pojavi narkolepsije i vakcinacije protiv H1N1. Evropska agencija za medicinu također je pokrenula istragu o ovoj pojavi. Narkolepsija je poremećaj sna koji izaziva jak umor, a često rezultira padom u san bez upozorenja, pa čak i usred neke aktivnosti.

Što se tiče BiH, prema sadašnjim podacima, od 60.000 vakcina koje su početkom prošle godine nabavljene za oba entiteta, do sada nije iskorištena nijedna doza. Rok upotrebe istječe im u oktobru ove godine te će tada biti i uništene.

Istovremeno, nova gripa i dalje se širi. U BiH je registriran 61 novooboljeli slučaj, od čega je pet iz Sarajeva, dok je 56 zaraza otkriveno u RS. U KCUS-u je trenutno zbrinuto 30 pacijenata s potvrđenim virusom H1N1. Stanje pacijentice iz Kiseljaka je i dalje teško.

Praćenje situacije

Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS, ove zime u manjem bh. entitetu ukupno je oboljela 481 osoba. Samo na liječenju u KC Banja Luka nalazi se 131 pacijent, od čega je troje na intenzivnoj njezi.

– Pratimo situaciju kako u RS tako i u regionu, s posebnim akcentom na obolijevanje učenika u školama – kaže Milka Mrđa, dodavši da broj oboljelih nije alarmantan iako je povećan posebno u posljednje dvije sedmice.

Iz Instituta naglašavaju da se epidemija, između ostalog, proglašava i u slučaju da oboli 500 ljudi na 100.000 stanovnika, a za sada nisu stečeni uvjeti za takav korak.

60.000 vakcina nabavila je BiH početkom prošle godine

30.000 vakcina dobila je Federacija BiH

30.000 vakcina dobila je Republika Srpska

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *